CCR a concluzionat că legea este neconstituțională, iar funcționarii publici trimiși în judecată rămâns suspendați.

Președintele Iohannis a transmis, luna trecută către CCR o sesizare cu privire la Legea privind modificarea și completarea Legii 188/1999, privind statutul funcționarilor publici. Actul normativ la care făcea președintele sesizare, menţinea abrogarea prevederii potrivit căreia funcţionarii publici sunt suspendaţi din funcţie în cazul în care sunt trimişi în judecată pentru infracţiuni, inclusiv de corupţie şi de serviciu.

Iohannis sublinia că abrogarea suspendării ca urmare a trimiterii funcționarului public în judecată încalcă dispoziţiile art. 1 alin. (3) şi (4), art. 16 alin. (1) şi art. 54 alin. (2) din Constituţie. 

"În jurisprudenţa sa, Curtea Constituţională a reţinut că sancţiunea prevăzută de art. 94 alin. (1) lit. m) din Legea nr.188/1999, cea a suspendării de drept a raportului de serviciu al funcţionarului public trimis în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni de natura celor prevăzute la art. 54 lit. h), are ca finalitate protejarea autorităţii sau a instituţiei publice faţă de pericolul continuării activităţii ilicite şi al extinderii consecinţelor periculoase ale faptei penale săvârşite de către funcţionarul public", arată şeful statului.