Cazul preotului care face avansuri sexuale unui minor. Cristian Pohomaci, distrus în 2017 cu o înregistrare din 2013

Cazul preotului care face avansuri sexuale unui minor. Cristian Pohomaci, distrus în 2017 cu o înregistrare din 2013

Înregistrarea cu preotul mureșean Cristian Pohomaci, în care acesta îi face avansuri sexuale unui minor, pare a fi făcută în primăvara anului 2013. Pe înregistrare, preotul îi spune tânărului că se știu de un an de zile, iar acesta îi confirmă, spunându-i că s-au cunoscut în perioada Paștelui care a picat în data de 15 aprilie. În acea dată, Paștele a picat în anul 2012, ceea ce înseamnă că înregistrarea a fost făcută în urmă cu patru ani, în 2013. În declarația pe care a dat-o despre acest caz, ÎPS Irineu Bistrițeanul spune că știe de problemele lui Pohomaci de patru ani, ceea ce ne face să ne întrebăm dacă nu cumva Biserica știa despre exact acest incident al preotului cu un minor.

Lăsați copiii să vină la mine”, este unul dintre cele mai cunoscute îndemnuri din Biserică atribuit lui Iisus. Deși îndemnul pe sacrificiului căruia s-au construit toate Bisericile creștine se referă la accesul tinerilor la învățătura lui Dumnezeu, un preot din Mureș se pare că a luat îndemnul ad-literam. La sfârșitul săptămânii trecute, Biserica Ortodoxă Română a fost lovită din plin de o înregistrare audio în care un preot îi face avansuri sexuale unui copil de 17 ani, publicată de ziardecluj.ro. Înregistrarea, care este făcută cel mai probabil în primăvara anului 2013, scoate la iveală lucruri șocante despre atitudinea preotului Cristian Pohomaci.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conducea un Audi primit de la Iisus

Primul lucru care atrage atenția este cum își revendică averea de la Iisus. Flaviu, tânărul pe care încearcă să și-l transforme în iubit, îl întreabă pe Pohomaci când și-a schimbat mașina. „Audi nu e al nostru, ți-am spus că nu e al nostru, e al cuiva, e al unui prieten care ne-a dat-o. Doar domnul Iisus mi-a dat-o, să mă folosesc de ea!”, îi spune tânărului. Ironia face ca mașina în care preotul îi făcea avansuri sexuale unui minor să aibă numărul de înregistrare „DUH”. Se pare că atașamentul preotului este foarte mare față de Iisus. În urmă cu câțiva ani, acesta și-a modificat cifrele din numărul de îmatriculare al altei mașini (BN 11 SUS) din 11 în II, astfel încât se putea citi IISUS. Și în melodiile sale își declară dragostea nemărginită pentru întemeietorul creștinismului. Se pare însă că nu și pe învățătura lui.

ÎPS Irineu Bistrițeanul a crezut că se va îndrepta

Înalt Preasfințitul Irineu Bistrițeanul, Arhiepiscopul Albei-Iulia, a reacționat după apariția înregistrării și a anunțat că Pohomaci va fi exclus din preoție. „Eu sunt tare supărat pe acest preot care îmi produce suferință de mai mult de patru ani. El are foarte multe abateri și, deși a promis că se îndreaptă, nu s-a ținut de cuvânt. Vă spun că era dosarul pregătit pentru caterisirea lui Pomohaci, dar nu ne-am grăbit pentru că am crezut că se îndreaptă. Ce a făcut el, mă refer auzind înregistrarea, este un mare păcat, foarte mare păcat. Un preot care face așa ceva se face vinovat de cădere din har și nu mai este vrednic de haina preoțească și să slujească la masa Sfântului Aaltar sau să invoce Duhul Sfânt. Indubitabil, Cristian Pomohaci trebuie să fie oprit de la săvârșirea celor sfinte conform canoanelor Bisericii Ortodoxe a Răsăritului”, a spus ÎPS Irineu Bistrițeanul.

Întâlnirea cu tânărul, mâna destinului

După câteva replici de tatonare, Pohomaci trece la subiectul care îl interesa cu tânărul de 17 ani. „Fugi! Fugi! Când mi-o arăți? Amu e spălată, nu mi-o arăți!?”, îi spune bărbatul copilului care se face că nu înțelege la ce se referă. Îl lămurește tot el: „Ce să îmi arăți? Păi, ciocanul”. Flavius îi promite că i-l va arăta într- o altă zi, susținând că încă nu este pregătit pentru acest pas. De altfel, și Pohomaci observă că tânărul se teme, spunându- i că „tremură ca o căprioară”. Ca să îl liniștească, Pohomaci îi reamintește cum s-au întâlnit ei doi. „Și m-am dus, eram cu Mariana, nu cu Mariana, cu doamna aia eram în mașină, și am dus-o și am lăsat-o la spital și, când team văzut că treci, am murit! Și am zis că dacă nu fac cunoștință cu băiatul ăsta, înseamnă că nu-s bun de nimic! Și te-ai uitat la mine și m-am uitat la tine!”, își amintește preotul prima întâlnire. Și ca să fie mâna totală a destinului, Pohomaci îi aduce aminte că s-au revăzut la un local din Bistrița la puțin timp după acel schimb de priviri. „Te-ai mai întâlnit vreodată cu un străin, a doua oară, în același oraș, în același loc?”, îl întreabă preotul pe tânărul care recunoaște că nu i s-a mai întâmplat așa ceva. Mâna lui Dumnezeu, clar!

Sfaturile unui preot pentru a deveni un homosexual bun la pat

Dar nici această poveste nu îl înduplecă pe adolescent, care îi propune preotului să se întâlnească cu un amic de-al lui care s-ar preta la activități sexuale. Pohomaci are însă o condiției: să fie la fel de frumos ca Flavius. Cere inclusiv să îl observe înainte de a-l întâlni pentru a vedea dacă merită investiția. Dar marea lui dragoste e tânărul de 17 ani. Vâzând că acesta tot refuză, Pohomaci trece la propuneri mai concrete. „Încă o dată! Nu o să fii niciodată fără să fii remunerat pentru ceva. Depinde de ceea ce știi să faci! Încă o dată, dacă între noi o să fie, Flaviu, numai drag, de exemplu, facem sex, te plătesc pentru sex! Dacă între noi o să fie o relație de prietenie, atunci eu știu ce am de făcut, deci nu o să trebuiască să îmi ceri tu sau să trebuiască să mă cauți tu, că știu eu ce am de făcut pentru tine!”, îi spune preotul. Îi dă chiar și sfaturi cum ar putea face mai ușor niște bani în această lume a sexului: „Ăsta nu se numește sărut! Când te-am sărutat eu, măi, copile? Învață să le faci dacă vrei să le faci, dacă vrei să produci ceva, învață să închizi ochii, tremuri, nu știi, te faci și a doua ai trecut peste pragul ăsta!”. Situația lui Pohomaci o descrie perfect tot el, la finalul înregistrării: „Mai mult decât sunt, nu mă poți face! Mai prost decât sunt, nu mă poți face, deci nicicum nu!”.

Situația lui era cunoscută Bisericii

Înregistrarea nu este dintr-o telenovelă pentru homosexuali, ci este discuția dintre un preot român și un adolescent. O discuție în care un bărbat îi propune unui minor să întrețină relații sexuale. Aici, deja ne aflăm într-o situație penală și chiar dacă, imediat după publicarea înregistrării, reprezentanții Bisericii au susținut că Pohomaci va fi exclus din preoție, reacția riscă să fie tardivă. De ce? Pentru că Pohomaci era recunoscut ca un homosexual și nimeni nu a luat atitudine. Homosexualitatea o recunoaște chiar el în discuția cu tânărul de 17 ani. Și nu e vorba doar de homosexualitate, ci de un soi de desfrânare –dacă nu cumva e un pleonasm în cazul acestor orientări sexuale – el spunându-i tânărului că ar putea umple o remorcă cu bărbații care s-au învârtit în jurul lui pentru bani. Ba mai mult, același preot a fost înregistrat când făcea excorcizări, lucru interzis de Biserică, și iar nu a luat nimeni atitudine. Șocul este cu atât mai mare cu cât acest preot a devenit vedetă prin melodiile populare pe care le interpretează, în majoritatea având crucea scoasă în evidență. Unul dintre înalții prelați din Ardeal recunoaște că acest preot creează probleme de patru ani. De ce au tărăgănat caterisirea lui și a fost nevoie să se ajungă la acest moment șocant, nu se știe.

Cine este preotul înregistrat

Preotul Cristian Pomohaci (48 de ani) s-a născut în comuna Rebrișoara, din județul Bistrița-Năsăud, și prima facultate absolvită a fost una cu profil economic. A început să cânte muzică populară din anii studenției și a câștigat de-a lungul timpului 47 de festivaluri naționale și internaționale. A intrat la Facultatea de Teologie abia la vârsta de 26 de ani și, după absolvire, a devenit preot în localitatea Moșuni, județul Mureș, unde slujește și acum.

Cele mai șocante replici ale preotului către minor

Fugi! Fugi! Când mi-o arăți? Amu e spălată, nu mi-o arăți!? Ce fain ești, copile, mor! Dumnezeule, ce fain ești!  Ce să îmi arăți? Păi, ciocanul… Hai să îți spun ceva! Aș putea să am bărbați, să fie aici după mașină și o remorcuță încărcată, aș putea să am bărbați! Nu îmi trebuie! Dar, încă o dată, între mine și tine a fost ceva special! Parcă te-am așteptat din veșnicie! Ți-am mai spus o dată și ai crezut că zic nebunie! Pe urmă, în bunătatea ta, așa… știind despre tine mai multe, am zis că pot să investesc ceva în tine… dar când am văzut cât ești așa de aricios și orgolios… mândru și mândria asta o să-ți rupă capul, o să vezi, ține minte ce îți spun, o să-ți rupă capul mândria asta, m-am retras așa… dar iar m-am gândit: dar dacă Dumnezeu așteaptă totuși ceva de la mine, să fac pentru tine? Și încă nu știu ce să fac: pentru că dacă îți dau 500. 000 sau 300. 000 de lei, aia nu… eu altceva trebuie să fac pentru tine! Ești prea sensibil! Ești un bărbat frumos sau, nu știu, că nu știu ce! Că nu ești… Nu ești drăguț, ești frumos, mă! Ești frumos! Ne mai vedem, ne mai vedem! Mi-o arăți, nu mi-o arăți?! Încă o dată! Nu o să fii niciodată fără să fii remunerat pentru ceva. Depinde de ceea ce știi să faci! Încă o dată, dacă între noi o să fie, Flaviu, numai drag, de exemplu, facem sex, te plătesc pentru sex! Dacă între noi o să fie o relație de prietenie, atunci eu știu ce am de făcut, deci nu o să trebuiască să îmi ceri tu sau să trebuiască să mă cauți tu, că știu eu ce am de făcut pentru tine!

Fanii lui Pohomaci se tem să nu recurgă la un gest disperat

Pe pagina de Facebook a lui Cristian Pohomaci, lumea s-a împărțit în două, unii care îl apără și alții care l-ar vrea plecat din țară. Unul dintre cei implicați în discuție postează un mesaj evident sarcastic: „În urma recentei înregistrări cu domnul părinte Pomohaci, vreau să spun tuturor credincioșilor că totul este o înscenare pusă la cale de către ateii sataniști ai lui George Soros”. Răspunsul unei doamne care pare să fie dintre enoriașele preotului depășește orice imaginație: „Părinte, să nu înfăptuiți nimic ce v-ar putea periclita viața sau familia. Cei care sunteți în anturajul apropiat al părintelui, nu-l lăsați singur. Orice s-ar fi întâmplat acolo, chiar dacă ați avea astfel de porniri, iertate să fie. Că n-ați abuzat, nici violat, nici omorât pe nimeni. Și oricum, cu tehnologia de acum, pentru cineva care are un studio bun și ceva aparatură, vocile se pot înregistra și transforma și pune cap la cap. E simplu de falsificat orice în ziua de azi!”

Alți oameni recunosc că această înregistrare îi face să își piardă încrederea în preoți. „Cu știrea de astăzi a început să mi se clatine și mai mult încrederea în preoțime. Dumnezeu să ne ierte și Măicuța Domnului! Nu credeam că o să aud niciodată așa ceva legat de dumneavoastră. Regret nespus că mă înșel atât de mult și atât de des în privința oamenilor pe care i-am admirat”, scrie Magdalena Tiuca pe pagina de Facebook a preotului.

Dialogul care demonstrează că înregistrarea este veche, de patru ani

Pomohaci: Acum e anul de când te știu!

Victima abuzului: Era după Paști, imediat după Paști, anul trecut a fost în 14-15 aprilie! Deci, după Paști! Și ai zis: Hristos a înviat! Eu am zâmbit: Adevărat că a-nviat! Și m-am dus încolo! Și după aia, ne-am mai văzut parcă, la Coroana!