Era în vara lui 2014. Cred că în august sau început de septembrie. Mai curând august.
Fiind în weekend, eram la mare, undeva într-un restaurant, ora prânzului. Aflu că se pune la cale evacuarea celor de la Antena 3. Prin sistemul telefonului fără fir. Cred că tocmai fusese condamnat Voiculescu.
Îi dau un mesaj lui Traian Băsescu, la acel moment președintele României, în care-i spun că am aflat acest lucru, dar și că nu consider că este normal ca acest lucru să se întâmple.
Îi spun că sunt ziariști care lucrează la acele posturi TV și care nu au nici o vină. Nu-mi mai aduc aminte exact dacă am vorbit la telefon, sau dacă mi-a răspuns printr-un mesaj, dar a fost destul de împăciuitor, părea să nu știe ce se întâmplă. Dar cu Președintele nu poți știi niciodată 🙂
Așa că eu insist și îi spun că dacă acest lucru se va întâmpla, Evenimentul Zilei va protesta public. Că nu vom susține acest demers și că mi se pare anormal ca un proces de evacuare să fie pornit fără să existe o perioadă de grație, o alternativă. Vorbim de presă, de dreptul la informare, bla-bla-bla…
Scrisesem încă din martie 2014 un editorial intitulat "Terminați cu ideea prostească: Hai să închidem Antena 3!"
În primul rând, vorbim despre libertatea de exprimare, care nu poate fi îngrădită pe cale administrativă prin interzicerea unui canal de media, doar pentru că nu ne place ce se spune acolo.
Îmi spune că o să mă sune cineva.
Peste 10 minute primesc un telefon. Număr necunoscut. Ciudat, pentru că opțiunea asta nu există în România pentru oameni oameni normali. Ies din hărmălaie și răspund.
Era gen. Florian Coldea. Cred că era prima dată când mă suna.
Coldea mă întreabă ce fac, pe unde sunt. Îi spun, la mare, la soare, la restaurant. Ironic, îmi zice că unii muncesc, alții se distrează. Fac și eu mișto de el și îi spun că unii sunt generali, alții nu, sau ceva de genul ăsta.
Îi spun problema cu Antena 3, ce i-am spus și Președintelui, sunt destul de înfierbântat. Căldură mare, monșer!
Coldea îmi spune că să stau liniștit că nu se întâmpla nimic până luni. Eu înțeleg din asta că luni urmează să aibă loc o acțiune.
– Florine, dacă o faceți, luni, noi protestăm!
– Nu se va face nimic, zice el.
– Dar tu de unde știi, ce treabă ai tu cu asta, îl întreb. De ce nu se dă un comunicat ca să se liniștească toată lumea?
– Păi numai eu lucrez azi, îmi spune el, din nou ironic, la Parchet nu e nimeni. Nu are cine să dea un comunicat.
– Și mai lasă-i să se perpelească până luni, încheie el.
Florian Coldea știa foarte bine ce se întâmplă.
Nu numai în cazul evacuării Antenei 3, dar și în cazul procesului lui Dan Voiculescu. Doar relația SRI-DNA stătea în protocol, dar și în forța sentimentelor existente între prim-adjunctul SRI și șefa DNA.
Ca să nu existe comentarii aiurea, pe aceea vreme Antena 3 era vârful de lance al campaniei anti-Băsescu, pe mine mă tocau permanent, nu aveam relații de prietenie. Cum nu avem nici acum, chiar dacă în unele puncte am ajuns să le dau dreptate. Mai ales că peste un an aveam să cunosc forța "Operațiunii Noi suntem Statul".
Din perspectiva probelor, pot spune că am povestit imediat toată discuția imediat unui prieten, după cum cred că mesajele și convorbirea telefonică ar trebui să fie undeva stocate, că doar eram interceptat de ani de zile pe motive de siguranță națională – sabotaj, subminarea economiei naționale, etc, art 3 lit f, declarat neconstituțional recent, deci oricând pot fi studiate de cei interesați. Deși, dacă este să ne luăm după Laura Codruța Kovesi, există softuri care pot imita vocea oricui…
Pentru cei care doresc, se poate verifica aici ce am scris în EvZ în martie 2014.