Evenimentul Zilei > Justitie > CAZUL Darius Vâlcov. Adjunctul procurorului-şef DNA: “Avem probleme legate de depozitarea acelor tablouri, trebuie transmise unor instituţii de profil”
CAZUL Darius Vâlcov. Adjunctul procurorului-şef DNA: “Avem probleme legate de depozitarea acelor tablouri, trebuie transmise unor instituţii de profil”

CAZUL Darius Vâlcov. Adjunctul procurorului-şef DNA: “Avem probleme legate de depozitarea acelor tablouri, trebuie transmise unor instituţii de profil”

Majoritatea tablourilor ridicate de DNA în dosarul fostului ministru al Finanţelor Darius Vâlcov fuseseră achiziţionate din străinatate, unele la licitaţie, a declarat, vineri, procurorul-sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie, Calin Nistor. El a precizat ca tablourile se afla la sediul DNA, insa trebuie predate imediat unei institutii de profil care să aibă condiţii de păstrare.

“Majoritatea sunt achiziţionate din afara teritoriului României. Proveniennţa e stabilită în anumite limite. Unele sunt de la case de licitaţie", a declarat Nistor, chestionat de jurnalişti în legatură cu tablourile ridicate la percheziţiile efectuate în dosarul senatorul PSD Darius Vâlcov, citat de hotnews.ro

DNA începe vineri procedura de identificare şi certificare a tablourilor, o echipă de muzeografi şi alţi specialisti în domeniul artei, de la Ministerul Culturii, urmând sa faca evaluarile.

“De astăzi demaram procedura de identificare -certificare, de catre o comisie de specialisti in domeniu. Noi suntem procurori, nu ne pricepem la evaluarea unei picturi. Pot fi şi falsuri, pot fi şi reale. Noi vrem să facem evaluarea cât mai rapid, pentru că avem probleme legate de depozitarea acelor tablouri, trebuie transmise unor instituţii de profil, noi nu avem condiţii să păstrăm acele obiecte. Pe măsură ce se derulează procedura de identificare-certificare-evaluare, ele vor fi predate catre o institutie de profil care le va pastra pana la solutionarea definintiva a cauzei", a mai spus Nistor, prezent la conferinta Combaterea Criminalității în Domeniul Achizițiilor Publice, orgaizata de Freedom House.

Nistor a confirmat că în urma percheziţiilor efectuate, procurorii DNA au găsit tablourile “în mai multe locaţii din judeţul Olt şi din Bucureşti", procurorul evitand sa numinalizeze persoana careia ii apartineau tablourile.

  • "Au fost gaite tablouri, dar nu va pot preciza numarul acestora si nici locatiile. Unele erau la vedere, altele  erau ascunse. Persoana respectiva nu a dat declaratii in cursul procesului penal", a mai spus Nistor.

Procurorul sef adjunct al DNA a lasat sa se inteleaga ca persoana in cauza nu a putut justifica achizitia tablourilor din veniturile legale.