Un celebru cazino din România, reabilitat și transformat în muzeu. Arată ca la început

Un celebru cazino din România, reabilitat și transformat în muzeu. Arată ca la început Un celebru cazino din România, reabilitat și transformat în muzeu. Arată ca la început. Sursa foto Googlemaps

Un celebru cazino din România a fost reabilitat și transformat în muzeu. Redeschiderea are loc în ziua în care se sărbătoresc 105 ani de la Unirea Bucovinei cu România.

Cazinoul Băilor din Vatra Dornei a fost renovat și redeschis ca muzeu printr-un proiect cu fonduri europene. Redeschiderea a avut loc în ziua în care se sărbătoresc 105 ani de la Unirea Bucovinei cu România.

Actualul proprietar, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, a vrut să repare bijuteria din secolul al XIX‑lea. Aceasta a fost construită din porunca Împăratului Franz Joseph, după modelul celebrului cazinou din stațiunea Baden de lângă Viena. Clădirea a fost naționalizată în timpul regimului comunist și cel mai mult a avut de suferit după 1990, când a intrat într-un proces de degradare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cazinoul Băilor din Vatra Dornei arată ca la început

Directorul tehnic a declarat că au reușit să facă cazinoul să are ca la început și să reproducă ornamentele originale.

„Provocarea a fost să arate cazinoul exact cum arăta când s-a dat în folosință. O parte din ornamente erau originale și le-am reprodus după ce am găsit pe teren”, a spus Gheorghe Băian, director tehnic, firmă de construcții.

Finanțare europeană de 5 milioane de euro

Cazinoul a fost renovat cu bani europeni, accesați de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Este vorba de o finanțare europeană de 5 milioane de euro.

Cazinoul Băilor

Un celebru cazino din România, reabilitat și transformat în muzeu. Arată ca la început. Sursa foto Youtube

„Vorbim de o finanțare europeană de 5 milioane de euro, din care contribuția beneficiarului a fost de 2 la sută. Am început lucrările și la parcul cazinoului, care va fi o zonă cultural - artistică”, a spus Ciprian Mușca, consilier financiar, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Cazinoul din Vatra Dornei va fi muzeu

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a spus că bijuteria din Vatra Dornei va funcționa ca muzeu și că vor putea fi organizate evenimente culturale și corporate. Deschiderea cazinoului din Vatra Dornei a avut loc chiar de Ziua Bucovinei. Atunci s-a ținut și o expoziție impresionantă.

„Va funcționa ca muzeu, va funcționa ca o clădire multiplă. Se vor putea organiza evenimente, evenimente filantropice, evenimente corporate”, a spus Alexandru Flavian Sava, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.