Robert Cazanciuc a participat,la festivitatea de deschidere a noului an academic la Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava, unde a declarat că a urmat Facultatea de Drept cu gândul că va putea contribui "la o schimbare în bine a României imediat după 1990, cu credinţa că prin Justiţie" se poate schimba ceva în România. "De mai mulţi ani cred că acest lucru nu este suficient, e nevoie de educaţie. Fără educaţie, fără investiţie în educaţie, o să continuăm să fim nevoiţi să facem investiţii mai degrabă în instanţe, tribunale şi, de ce nu, în penitenciare", a spus ministrul Justiţiei. El le-a transmis tinerilor studenţi să nu se lase pradă "falselor valori" şi să nu creadă că pot obţine ceva fără muncă şi fără efort.

Norocul în viață

"E adevărat, e important în viaţă, la un moment dat, trebuie să ai şi puţin noroc, dar el nu vine decât pe baza unui efort constant, pe care trebuie să-l facă, cred, fiecare. Nu neglijaţi lucruri al căror rost poate nu-l înţelegeţi la un moment dat, s-ar putea ca în viaţă să vină un moment în care să vă întâlniţi cu oameni care să vă schimbe cursul profesional, să vă schimbe viaţa", a spus Cazanciuc, potrivit Mediafax. El a arătat că a avut colegi care, deşi au absolvit doar Facultatea de Drept, s-au reorientat profesional şi au ajuns să facă design interior, subliniind că atunci când tinerii îşi aleg calea de urmat trebuie să o facă nu doar din "raţionamente foarte pragmatice", ci şi cu o anumită pasiune, iar în acest fel cresc şansele de a reuşi în viaţă.

"Ştiu că foarte mulţi dintre tineri sunt poate dezamăgiţi şi se gândesc să plece din ţară, să-şi găsească un destin în altă parte. Sigur, România are în momentul de faţă unele probleme, există inechităţi, există greutăţi, poate prea multe neajunsuri uneori, dar cred cu toată convingerea că vă puteţi găsi locul mai degrabă în această ţară, decât în altă parte", a spus ministrul Justiţiei.

Investiții în cercetare

Cazanciuc a mai spus că, în calitate de ministru al Justiţiei, a pledat întotdeauna în Guvern pentru creşterea investiţiilor în educaţie, iar în prezent bugetul educaţiei şi al cercetării este de aproape zece ori mai mare decât cel al justiţiei. "Cu siguranţă se poate face mai mult pentru educaţie, cu siguranţă se poate face mai mult în aşa fel încât să fim nevoiţi să investim mai degrabă în şcoli, în cercetare, decât în instanţe şi penitenciare", a afirmat ministrul Justiţiei.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că în judeţ sunt doi piloni de creştere importantă, respectiv Universitatea "Ştefan cel Mare" şi Spitalul Judeţean de Urgenţă.