O alianţă a grupărilor pentru drepturile femeilor şi a protecţiei copilului s-a întâlnit cu Comisia Judiciară a Indoneziei în Jakarta pentru a cere o investigaţie, susţinând că decizia de a o trimite la închisoare pe adolescentă este „incorectă”.

„În Indonezia vedem avortul în alb şi negru, credem că nu trebuie să facem avort, indiferent de ce se întâmplă. Iar judecătorii văd acest caz ca fiind normal”, a declarat Genoveva Alicia, un cercetător al Institutului pentru Reforma Justiţiei Penale (ICJR).

Adolescenta în vârstă de 15 ani a fost trimisă la închisoare de tribunalul districtual din Muara Bulian după ce a făcut avort în a opta lună a sarcinii. Avortul este ilegal în Indonezia, mai puţin în situaţia în care viaţa femeii este pusă în pericol sau dacă a fost violată. În al doilea caz, avortul se poate face doar în primele 40 de zile.

Poliţia a arestat-o pe adolescentă şi pe fratele său în iunie, după ce un fetus a fost descoperit pe o plantaţie. Fratele ei, în vârstă de 17 ani, a declarat poliţiei că a violat-o pe sora sa de opt ori şi a fost condamnat la doi ani de închisoare. Mama lor este pusă sub acuzare pentru că şi-a ajutat fiica să facă avort.

Grupurile de activişti au făcut apel către guvern să reanalizeze decizia de a o trimite la închisoare, susţinând că este o victimă şi că avortul a fost urgenţă medicală. De asemenea, activiştii au vorbit şi despre alte neregularităţi, printre care se numără şi faptul că atât adolescenta, cât şi fratele ei au fost reprezentaţi de acelaşi avocat, numit de Guvern.