Evenimentul Zilei > Actualitate > Cauze neobişnuite pentru care părul creşte excesiv. Prăjiturile, în top
Cauze neobişnuite pentru care părul creşte excesiv. Prăjiturile, în top

Cauze neobişnuite pentru care părul creşte excesiv. Prăjiturile, în top

Femeile care mănâncă prea multe prăjituri, au eczeme sau psoriazis, sunt anorexice ori abuzează de steroizi riscă să sufere şi din cauza pilozităţii.

Mai mult de jumătate dintre femei sunt preocupate de excesul de păr, iar statisticile arată că o persoană din zece suferă din cauza faptului că are prea mult păr la nivelul feţei sau pe corp.

Pe lângă moştenirea genetică care ne influenţează cantitatea de păr de pe corp, sunt şi alţi factori surprinzători care pot fi învinuiţi: de la medicamente sau o dietă prea bogată în prăjituri din comerţ până la anumite boli.

1. Prăjituri şi biscuiţi

Consumul unor cantităţi mari de zahăr, carbohidraţi rafinaţi, cum ar fi biscuiţii sau prăjiturile, poate cauza şi pilozitate.

"Aceste alimente au un indice glicemic ridicat, ceea ce înseamnă că eliberează energie rapid, ceea ce poate cauza rezistenţă la insulină", explică medicul Rina Davison, endocrinolog la Whipps Cross University Hospital, din Londra.

Insulina este hormonul care controlează nivelul zahărului din sânge, rezistenţa la ea înseamnă că hormonul devine mai puţin eficient în scăderea nivelului de zahăr din sânge, iar corpul îl produce în exces.

"Problema este că un nivel ridicat de insulină poate face ca ovarele să producă prea mult testosteron (hormon masculin), ceea ce poate duce la apariţia în exces a părului", comentează Marilyn Glenville, expert în sănătăte şi nutriţionist.

2. Ovare polichistice

Această boală este principala cauză a excesului de păr la femei. Se estimează că sindromul ovarelor polichistice afectează între 10 şi 15 la sută dintre femei şi apare atunci când ovarele nu funcţionează bine şi sunt acoperite de chisturi de mici dimensiuni. Ca urmare a acestei boli, ovulele sunt eliberate haotic, ceea ce cauzează acnee, ciclu neregulat şi reducerea fertilităţii.

Un simptom frecvent este nivelul ridicat de hormoni (androgeni) care duce la creşterea părului. "Dacă excesul de păr este cauzat de tulburări hormonale, atunci apare în zone precum bărbie, deasupra buzei superioare, în zona perciunilor şi pe partea interioară a coapselor", adaugă medicul Rina Davidson.

De regulă, părul este închis la culoare şi aspru. "Relaţia cu dulciurile este ridicată de fapt de relaţia care există între insulină şi andogeni. La femeile cu sindrom de ovare polichistic există tendinţa de hiperandrogenism (exces de androgeni)", explică şi endocrinologul Dan Pereţianu, de la Centrul Medical Povernei din Bucureşti.

3. Eczeme şi psoriazis

Şi cei care au probleme ale pielii, precum eczeme sau psoriazis, pot ajunge să sufere din cauza părului în exces. Asta pentru că aceste boli sunt cauzate de inflamaţii, care cresc cantitatea de sânge ce ajunge la piele, accelerând creşterea părului. Creşte, de asemenea, şi rata cu care celulele se reînnoiesc.

La cei care suferă de psoriazis, spre exemplu, celule noi sunt produse la fiecare 2-6 zile, în timp ce, în mod normal, se produc la un interval de 21-28 de zile.

4. Anorexie

Cei care suferă de anorexie au şi exces de păr pe tot corpul. Nu se ştie de ce se întâmplă asta, însă se pare că nu sunt implicaţi factori hormonali.

5. Steroizi

Corticosteroizii sunt folosiţi pentru reducerea inflamaţiei în corp şi sunt recomandaţi pentru tratarea unor boli, precum astmul sau poliartrita reumatoidă. Atunci când sunt luaţi pentru o perioadă mai lungă de timp, mai bine de şase luni, există riscul să apară un sindrom numit Cushing, care se manifestă prin creştere în greutate, înroşirea feţei şi creştere excesivă a părului pe tot corpul. Riscul este mai mare la cei care iau steroizi tablete.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News