Evenimentul Zilei > Monden > Câți români poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul. Cele mai frumoase felicitări dedicate sărbătoriților
Câți români poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul. Cele mai frumoase felicitări dedicate sărbătoriților

Câți români poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul. Cele mai frumoase felicitări dedicate sărbătoriților

Numărul românilor care își serbează onomastica vineri, de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, se apropie de două milioane.

Biserica Ortodoxă prăznuiește sărbătoarea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul în data de 7 ianuarie, imediat după Bobotează.

Informațiile oficiale arată că numărul total al celor care îşi sărbătoresc onomastica vineri, 7 ianuarie, este de aproximativ 1,95 milioane. Potrivit Direcţiei pentru evidenţa persoanelor şi administrarea bazelor de date, sunt peste 1,3 milioane de bărbaţi care poartă acest nume sau derivate ale lui şi 652.086 de femei.

Statistica arată că dintre prenumele masculine, cel mai des întâlnit este Ioan, purtat de 456.834 de români. Urmează, cei care poartă prenumele Ion, în număr de 347.224 de români, Ionel – 136.460, Ionică – 4.512, Ioniţă – 1.921, Ionuţ – 358.401, Ivan – 6.939, Jan – 4.597, Jean – 3.471 şi Nelu – 20.547.

De partea cealaltă, în rândul femeilor, cel mai întâlnit este prenumele Ioana, care este purtat de 389.418 persoane. De asemenea, foarte des se întâlnește și Ionela – 147.788. Între prenumele feminine sărbătorite cu prilejul acestei zile se numără Ionelia – 6.792, Ionica – 19.380, Ionuţa – 578, Jana – 4.908, Nela – 10.892, Oana – 72.196 sau Onuţa – 134.

Cele mai frumoase urări de Sf. Ion

Pe 7 ianuarie, de Sfântul Ioan, sărbătoriții primesc mesaje de felicitare și urări din partea apropiaților, a rudelor și a prietenilor. Iată câteva dintre cele mai frumoase mesaje care pot fi transmise celor care își serbează onomastica în această zi:

Este ziua ta, Ioana, un nume la fel de pur şi gingaş ca tine! La mulţi ani!

Felicitări, dragul meu Ioan, cu ocazia acestei zile. Îţi urez să fii mereu sănătos şi plin de voie bună. La mulţi ani!

Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea şi spiritul acestei zile să te însoţească pretutindeni. Îţi doresc o zi de Sf. Ioan cât mai frumoasă!

Îl sărbătorim pe Sfântul Ioan şi te sărbătorim pe tine. Îmi doresc să fii mereu aşa, blând, bun şi drăguţ cu toţi cei din jurul tău. Eşti un prieten de nădejde şi un adevărat om. Iartă, iubeşte şi trăieşte frumos cu cei din jurul tău.

La mulţi ani dragă Ioane şi mult noroc în viaţa ta şi să ai atâta fericire câtă plictiseală au babele de pe strada ta.

Ti-as ura împlinirea tuturor dorinţelor, dar mi-e teama că dacă se adevereşte, la anul nu o să mai am ce să-ţi doresc.

E 7 ianuarie şi nu este o iarnă prea grea, dar totuşi o să stau în casa Ioane şi o sa beau în cinstea ta!

Hai noroc şi voie buna, să petrecem împreuna, c-astăzi este o zi mare, şi-i motiv de sărbătoare. La mulţi ani!

Rugăciune către Sf. Ioan Botezătorul

Pe 7 ianuarie, de sărbătoarea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, creștinii ortodocși pot rosti cea mai puternică rugăciune. Despre aceasta se spune că face minuni dacă este rostită la vreme de boală.

„Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință. Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.

Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi. Adu pace în inimile, casele și obștile noastre. Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăinței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre.

Învățătorule al pocăinței, dă-ne darul străpungerii inimii și lacrimi prin care să ne curățim de păcate și sufletele noastre mai albe ca zăpada să le albim. De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale.

Sfinte Ioan Înaintemergătorule, tu, despre care Scriptura spune: «Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare», fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți, înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi. Amin!”