Evenimentul Zilei > Politica > Câți bani va primi România de la UE. Președintele Iohannis, negocieri la Bruxelles
Câți bani va primi România de la UE. Președintele Iohannis, negocieri la Bruxelles

Câți bani va primi România de la UE. Președintele Iohannis, negocieri la Bruxelles

Viitorul buget multianual al UE pentru perioada 2021 - 2027 se află pe agenda reuniunii Consiliului European, la care va participa Klaus Iohannis.

Liderii statelor UE vor mai dezbate proiectele privitoare la combaterea schimbărilor climatice, dar şi relaţiile externe ale Uniunii. Administraţia Prezidenţială anunță că şeful statului va participa şi la Summitul Euro în format extins, precum şi la reuniunea Consiliului European – articolul 50, care va avea loc în contextul rezultatelor alegerilor anticipate din Marea Britanie.

„Buget ambițios”

În ceea ce priveşte bugetul multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021 – 2027, preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că va pleda pentru „un buget ambiţios care să asigure realizarea cu succes a obiectivelor Uniunii pentru deceniul viitor”.

„Preşedintele Klaus Iohannis va susţine menţinerea unor alocări semnificative pentru Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună, două politici comunitare esenţiale datorită contribuţiei lor semnificative la sporirea investiţiilor europene şi continuarea procesului de convergenţă la nivel european. Referitor la combaterea schimbărilor climatice, preşedintele României va pleda pentru continuarea eforturilor la nivelul Uniunii pentru definirea măsurilor menite a sprijini tranziţia către o neutralitate climatică, în vederea adoptării Strategiei pe termen lung a Uniunii Europene privind schimbările climatice, în conformitate cu prevederile Acordului de la Paris”, mai precizează Preşedinţia.

Klaus Iohannis consideră că este esenţială o înţelegere comună asupra principiilor şi condiţiilor care să permită statelor membre să contribuie în mod echitabil la obiectivul UE privind o economie circulară şi neutră din punct de vedere al impactului asupra climei.

Brexit – poziția României

„Cu privire la procesul de retragere a Marii Britanii din UE, preşedintele României va sublinia importanţa încheierii unui parteneriat viitor ambiţios între Uniunea Europeană şi Regatul Unit, care să reflecte valorile şi interesele comune. Preşedintele Klaus Iohannis va pleda, totodată, pentru menţinerea unităţii la nivelul UE27, pentru a avea o voce unitară şi coerentă în cadrul negocierilor privind relaţiile viitoare.

În condiţiile în care Acordul de retragere reprezintă un pas necesar pentru consolidarea încrederii între cele două părţi şi o garanţie pentru asigurarea unor relaţii cât mai strânse între Uniune şi Marea Britanie după Brexit, preşedintele României va evidenţia importanţa nu doar a ratificării Acordului de retragere de către ambele părţi, ci şi a implementării depline a acestuia”, se mai arată în documentul Administraţiei Prezidenţiale.