Evenimentul Zilei > Actualitate > Catalin Tolontan la Avocatul Diavolului, Europa FM: Nu fac aceeasi meserie cu cei de la Antena 3
Catalin Tolontan la Avocatul Diavolului, Europa FM: Nu fac aceeasi meserie cu cei de la Antena 3

Catalin Tolontan la Avocatul Diavolului, Europa FM: Nu fac aceeasi meserie cu cei de la Antena 3

Într-o ediţie specială a emisiunii Avocatul Diavolului la Europa FM, Cătălin Tolontan şi Cristian Tudor Popescu au dezbătut somarea de către ANAF a Trustului Intact pentru recuperarea prejudiciului stabilit în urmă procesului în care Dan Voiculescu a fost găsit vinovat.

Cătălin Tolontan: “Eu m-am gândit sincer că, de fapt, cei de la ANAF au făcut intenţionat aşa, că să le dea apă la moară Antenelor. Dar nu vreau să cad în teoria conspiraţiei. Nu mi se pare util ceea ce fac cei de la Antena pentru că, şi uman şi sistemic, justiţia va reacţiona la ce fac ei. Mai au alte procese pe rol care îi vizează pe unii dintre oamenii de acolo, inclusive şefi sau acţionari, cred că justiţia reactionea la ceea ce pare a fi încercarea de a mută justita în stradă, în pieţe. Pentru că ei încearcă să redtritibuie rolurile şi nu neapărat că judecătorii vor fi răzbunători, pentru că sper să nu se întâmple, dar cred că Justiţia că şi în cazul primului proces al lui Dan Voiculescu, cred că sentimentul că ei vor să fie mai mult decât pot fi într-o societate democratică îi va costă foarte mult.

Jurnalistul şi-a început însă pledoaria cu o precizare. “Fiind angajat al familiei Voiculescu, orice voi spune e uman să fie interpretat, deci nu sunt ritos că voi fi considerat părtinitor. Dar chiar dacă sunt parte din acelaşi trust, eu nu fac aceeaşi meserie cu cei de la Antena 3. Nu înseamnă că regulile după care noi cei de la gazeta sporturilor facem lucrurile sunt superioare meseriei aşa cum o definesc cei de la Antena 3, dar sunt diferite cu siguranţă.

Evident că nu sunt de acord cu eroizarea pe care o practică, cu victimizarea, cu transformarea acestui caz de aplicare a unei hotărâri judecătoreşti până la urmă într-o acţiune de eroizare.

Cred, că şi dl Cristan Tudor Popescu, aici nu e vorba de apărarea dreptului de liberă exprimare, dar cred că e vorba de ceva la fel de important şi anume de raportul dintre cetăţean şi stat. Care a fost exersat şi în acest caz disproporţionat, cred că Traian Băsescu în prima intervenţie pe care a avut-o în acest dosar a exprimat foarte bine ce se întâmplă în acest dosar, a spus: statul trebuie să se ducă peste cetăţean să-l facă ţăndări. Mi s-a părut că-n Revenant: ia ursul du-te peste contributor şi fă-l zob.”

De altfel, în materialul – Câți oameni vor fi azi la mitingul antenelor? – postat pe blogul personal, tolo.ro, jurnalistul expusese o serie de idei asemănătoare: Întâi că lucrând în același trust, asta nu înseamnă că facem aceeași meserie. Nu pretind că regulile după care scriem noi, la Gazetă, sînt superioare, iar cele de la Antena 3 sînt inferioare. Doar constat că sînt altele. Evident că le considerăm bune, de vreme ce le practicăm, dar nu judecăm pe nimeni drept suboameni. În esență, facem meserii diferite. (vezi http://www.tolo.ro/2016/02/19/cati-oameni-vor-fi-azi-la-mitingul-antenelor/)

Cristian Tudor Popescu l-a completat pe Tolontan, precizând “Asta urmăresc toţi actorii politici implicaţi în povestea asta în acest moment: să mai smulgă o emoţie de la public, în direcţia asta a sugramarii libertăţii de expresie. (…) Antena 3 a încălcat o regulă după care eu m-am ţinut: a prezentat materiale de susţinere a lui Dan Voiculescu şi de atacuri josnice în anumite momente împotriva organelor de justiţie, intrând în felul acesta cu arme şi bagaje cu ceea ce s- a întâmplat cu Dan Voculescu în justiţie.

La un moment dat aveam pe rol, vreo 32 de procese, eu în calitate de redactor şef la Adevărul sau Gândul. Nici nu mi-a trecut vreodată prin cap să se scrie în ziar despre condamnările pe care le-am suferit eu. Şi am suferit, slavă domnului, condamnare pentru insultă adusă autorităţii, condamnare în procesul cu Petre Român.

Ori acest lucru a făcut foarte mult rău , după părerea mea, jurnalismului de la Antena 3 unde nu sunt nişte jurnalişti proşti.”