CÂT VALOREAZĂ zăcământul de la Roșia Poieni. Este și rentabil?

CÂT VALOREAZĂ zăcământul de la Roșia Poieni. Este și rentabil?

Valoarea zăcământului de cupru de la mina Roșia Poieni este estimată de Ministerul Economiei la 13-14 miliarde de euro, la prețul actual al cuprului de pe piețele internaționale.

Potrivit lui Sorin Găman, directorul Direcției Resurse Minerale din Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, zăcământul are 1 miliard de tone de minereu.

Concentrația de cupru în minereu este una destul de redusă însă, cel puțin dacă ne luăm după rezultatele obținute anul trecut de Cupru Min. Compania a extras 2 milioane de tone de minereu în anul 2011, obținând din acesta 6.300 de tone de metal. Concentrația minereului prelucrat a fost, așadar un pic mai mare de 0,3%.

În general, concentrația zăcămintelor de cupru este între 0,3% și 1%, ceea ce plasează zăcământul românesc în partea de jos a clasamentului. Procentul depinde, totuși, și de eficiența metodelor folosite și de cât de performantă este tehnologia de care dispune fiecare companie în parte.

Ne puteți urmări și pe Google News

Valoarea zăcământului nu garantează profitul

Pentru a putea obține profit, cumpărătorul Cupru Min, compania Roman Copper Corp., va trebui fie să extragă mai mult minereu anual, fie să investească în tehnologii mai performante pentru a înbunătăți procentul de cupru extras la tona de minereu.

În 2011, Cupru Min a fost pe profit, însă oficialul Ministerului Economiei a precizat că acesta a fost unul conjunctural, fiind influențat de amânarea investițiilor în decopertarea necesară exploatării. În mod normal, în condițiile actuale de exploatare, societatea ar fi încheiat anul pe pierdere.

Premise pentru obținerea de profit pe termen lung există însă, dacă ne gândim la faptul că în licitația pentru vânzarea companiei prețul a urcat de la 57 de milioane de euro până la 200 de milioane, deși erau prezenți doar trei participanți.