Practic, cererea este un formular pe care îl poţi obţine direct de la instituţie sau pe care îl poţi descărca, imprima şi completa acasă, înainte să ajungi la sediul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.

„Modalitatea este foarte simplă”, precizează avocat Maria Păun. Iniţial, taxa era de 72 de lei, însă de la 1 februarie a fost eliminată. Documentul care atestă rezervarea denumirii se poate ridica în maximum o oră de la depunerea cererii. Este bine de ştiut că rezervarea denumirii se poate face şi online, pe site-ul portal.onrc.ro. Pentru a putea face acest lucru ai nevoie de un cont online şi semnătură electronică.

Alege sediul social

Pentru a putea alege sediul social al firmei pe care doreşti s-o înfiinţezi, ai nevoie de următoarele documente: contract de proprietate/de închiriere/de comodat/contract de leasing imobiliar şi acordul vecinilor. Dacă vrei să foloseşti drept sediu o proprietate pe care o deţii, documentul doveditor este chiar contractul de vânzare-cumpărare, certificatul de moştenitor al imobilului sau contractul de donaţie în formă autentică.

Dacă preferi ca sediul firmei să fie într-un spaţiu închiriat, atunci vei avea nevoie de contractul de închiriere sau subînchiriere înregistrat la organele fiscale. Orice variantă ai alege, documentele trebuie depuse în copie certificată de asociaţii firmei sau în copie legalizată. Costul obţinerii unei copii legalizate variază de la notar la notar.

Mai există şi soluţia de a apela la un cabinet de avocatură care oferă servicii de găzduire pentru sediul social sau la alte societăţi care oferă servicii de acest tip. Potrivit revistei Capital, în funcţie de firma sau cabinetul de avocatură pe care îl alegi, costul pentru găzduirea sediului social poate varia de la 500 la 900 de lei.

Redactarea actului constitutiv

Acest document este unul important pentru viitoarea societate deoarece reglementează, printre altele, obiectul de activitate a firmei, obligaţiile şi drepturile asociaţiilor şi administratorului, modalitatea de lichidare sau de dizolvare a societăţii comerciale şi participarea asociaţilor la pierderi şi beneficii.

Depunerea capitalului social

Apoi, trebuie să mergi la bancă pentru a depune capitalul social, în valoare de 200 de lei, într-un cont deschis pe baza cererii de rezervare pe care e important să o ai la tine, în original. Păstrează chitanţa primită pentru a dovedi că ai parcurs această etapă. Chitanţa obţinută trebuie depusă în original la dosarul de înfiinţare a firmei. De asemenea, mai sunt câteva declaraţii pe care le poţi descărca de pe site-ul Registrului Comerţului, care trebuie ataşate dosarului. În trei zile de la depunerea dosarului ar trebui să poţi ridica actele privind înregistrarea firmei.

Ce taxe au fost eliminate

45 de lei – taxa percepută de Registrul Comerţului pentru rezervare;

22,5 lei – fond de lichidare;

4,5 lei – fond de buletin;

250 de lei – taxa percepută de Registrul Comerţului pentru înregistrare.

Rămâne în vigoare taxa de publicare în Monitorul Oficial, care este în valoare de 31,5 de lei, şi mai ai nevoie de un capital social de 200 de lei.