În ziua în care DNA l-a trimis în judecată, Victor Ponta vorbea despre „realizărili” economice, exact ca tovarăsul Ceauşescu în primele zile ale Revoluţiei din 1989.

Se fac foarte multe speculaţii pe tema motivelor pentru care Ponta se ţine cu dinţii de funcţia de la Palatul Victoria. Nimeni nu ştie, cu certitudine, ce poate să fie în mintea politicianului care refuză să facă pasul normal pentru această situaţie. Un lucru este cert, am ajuns în situaţia jenantă a unei ţări care este guvernată de un politician trimis în judecată.

Prim-ministrul face naveta între Palatul Victoria şi instanţele de judecată care îi vor analiza dosarul. Dincolo de discuţiile privind faptele din dosar, vinovăţiile sau nevinovăţiile, rămâne realitatea simplă a faptului că avem un guvern condus de un cetăţean care are probleme grave pe cap. Practic riscă puşcăria.

Cum îi mai poate sta mintea lui Victor Ponta la guvernare, când încep să-i vină citaţiile acasă şi e bântuit de spectrul unei condamnări? Cum îşi cumpăneşte deciziile importante care privesc România un cetăţean preocupat să scape de acuzaţiile grave care i se aduc?

În plan politic toate privirile sunt îndreptate acum către PSD. Observatorii de bună-credinţă şi chiar simpatizanţii oneşti ai acestui partid discută despre o posibilă soluţie politică venită din interiorul PSD. Într-o ţară normală, într-un partid controlat de oameni cât de cât integri, partidul îl determina pe prim-ministrul inculpat să-şi dedice întregul timp şi toată energia problemelor cu legea.

Problema este că PSD nu se află într-o situaţie normală. Cei care îşi imaginează că acum poate să vină o soluţie decentă din interiorul acestui partid se înşeală amarnic. Uită că PSD şi-a ales ca preşedinte interimar un condamnat. Uită că acest partid este singurul partid care a aplaudat la scenă deschisă, într-un congres, un condamnat penal aflat în suspendarea executării pedepsei.   

Găştile penale care controlează acum PSD nu au vreo jenă să vadă că la şefia Guvernului României este un inculpat trimis în judecată. Doar şi ei sunt în aceeaşi situaţie sau ştiu bine că urmează să calce pe urmele lui Ponta. Doar s-au luptat pentru putere în partid tocmai ca să aibă la dispoziţie pârghiile prin care să-şi facă afacerile dubioase cât mai profitabil.

Găstile penale îl vor ţine pe Ponta în braţe, indiferent de consecinţe, cât timp vor putea să-şi facă în continuare mendrele cu el.  O eventuală decapitare a lui Ponta, pornită acum din interiorul PSD, nu ar avea în spate vreun interes public sau urmă de integritate. Ar fi doar expresia faptului că gasca penală care controlează PSD a ajuns la concluzia că poate să-şi facă mai bine mendrele cu altcineva la Palatul Victoria.

Ar echivala cu momentul 1989, când Ceauşescu a fost urgent executat pentru ca toată piramida securisto-comunistoidă de sub el să poată să fure şi mai mult.

Nu spun că Ponta nu trebuie să plece urgent de la Guvern. Spun că dacă pleacă debarcat de penalii din PSD nu am făcut nicio brânză. Dacă nu zboară din PSD toţi penalii, puşcăriabilii şi corupţii, nu s-a făcut nicio schimbare.