Evenimentul Zilei > International > Cât îl mai lasă Putin pe Erdogan să întindă coarda
Cât îl mai lasă Putin pe Erdogan să întindă coarda

Cât îl mai lasă Putin pe Erdogan să întindă coarda

Situația militară și politică din regiunea siriană Idlib pare fără ieșire. Nici una dintre părțile implicate nu pare dispusă să facă pasul înapoi.

Noul discurs occidental privind Siria este că Assad este pe punctul de a „masacra” peste 900.000 de persoane care fug din zonele de confruntări din provinciile Idlib și Alep.

Ca de obicei, contextul lipsește, arată o analiză Asia Times. Masele de oameni care fug – în marea lor majoritate sunniți conservatori – trăiau în aceste regiuni sub jugul unei puzderii de grupări ținând de ISIS și Al-Qaida.

Refugiații care, fie le-au susținut, fie au făcut tot ce au putut pentru a supraviețui acestor regimuri de teroare, fug acum de bombardamentele trupelor lui Assad, care încearcă să-și recâștige țara înapoi. Și să reinstaureze regimul moderat și tolerant cu creștinii dinainte de izbucnirea războiului civil din 2011.

Tot ca de obicei, Occidentul ia de bună povestea spusă de Sultanul Erdogan, conform intereselor sale, scrie Asia Times.

Ankara și Moscova, partenere în așa-numitul Proces Astana, care teoretic ar trebui să aducă pacea în Siria, se află pe poziții divergente.

Săptămâna aceasta au existat negocieri lungi și o discuție telefonică între Erdogan și Putin, vineri seara.

Impasul persistă – singurul acord este „intensificarea contactelor”.

Oficial, Ankara „nu acceptă planul de dezescaladare” înaintat de Moscova. Ministrul rus de Externe insistă că este vorba de vechiul plan, aacceptat de Turcia la Astana.

Însă Erdogan amenință cu o reeditare a intervențiilor militare anterioare, botezate „Scutul Eufratului” sau „Primăvara Păcii”, anunțând că este gata să invadeze Idlib „în orice moment”.

Exasperată, Moscova se află la un pas să explodeze, scrie Asia Times.

Idlib este ultima poziție pe care Ankara o mai are de negociat în cadrul procesului de pace din Siria.

Dacă ar fi realiști, Erdogan și consilierii săi ar trebui să țină seama de faptul că zonele din nordul și vestului Alepului au reintrat sub controlul Damascului.

Trupele Turciei se află mai ales în zona de la est de Idlib și într-un oraș numit Atarib.

Adevăratele lupte din teren nu sunt date de soldații turci – ci, în proporție de 80% de nebuloasa de miliții jihadiste și proto-jihadiste, pe care Occidentul adoră să le descrie drept „rebeli”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE