Evenimentul Zilei > International > Cât de periculoase sunt centralele nucleare. „Sunt construite ca niște cetăți”
Cât de periculoase sunt centralele nucleare. „Sunt construite ca niște cetăți”

Cât de periculoase sunt centralele nucleare. „Sunt construite ca niște cetăți”

Terorismul nuclear al Rusiei, care bombardează Centrala Nucleară Zaporojie este extrem de periculos și ar putea afecta toate țările. Cu toate astea, centralele nucleare sunt construite ca niște cetăți și puține persoane și-ar asuma riscul de a ataca.

Terorismul nuclear al Rusiei, care bombardează în mod regulat Centrala Nucleară Zaporojie, este inacceptabil și periculos, dar probabilitatea unei catastrofe globale este foarte mic, potrivit redactorului științific Tom Whipple. Acesta nu crede că va fi o explozie la Zaporojie.

Jurnalistul a subliniat că „centralele nucleare sunt construite ca niște cetăți”. „Tocmai pentru că consecințele incidentelor nucleare sunt atât de grave, încât pereții lor din beton armat trebuie să reziste la impactul unui avion sau chiar la ceva mai grav. Prin urmare, experții nucleari nu au intrat în panică după ce au apărut comunicările despre bombardamente în jurul CNE Zaporojie”, se spune în articol.

Sursa foto: Curs de Guvernare

Cu toate astea, există dovezi care arată că Rusia a plasat camioane cu muniții și alte echipamente într-una dintre halele de turbine și că situația ar putea degenera în orice moment. „Situația este rea, dar nu atât de rea pe cât încearcă ei să arate. Cred că atât rușii, cât și ucrainenii exagerează foarte mult în urmărirea propriilor obiective”, a declarat Mark Wenman, expert la Centrul pentru Materiale Nucleare de la Colegiul Imperial din Londra.

Cel mai mare pericol de la centrala nucleară Zaporojie

Cel mai mare pericol constă în posibilitatea defectării sistemelor de răcire și topire ale reactorului, așa cum a fost cazul la Centrala americană Three Mile Island în 1979 și în 1986 la Cernobîl. Cele mai bune mecanisme de apărare nu garantează protecție în totalitate. „Inginerii ucraineni încă lucrează la CNE Zaporojie. După invazie, unele reactoare au fost închise. Altele funcţionează la o capacitate mai mică, adică vor fi mai ușor și mai rapid să preia controlul în cazul în care ceva nu merge bine. Dar chiar și cele mai bune mecanisme de apărare ar putea să nu fie suficiente. Rămâne posibilitatea unor incidente de o amploare mai mică decât la Cernobîl, dar ele vor duce în continuare la un dezastru la nivel local”, a concluzionat „The Times”.