Evenimentul Zilei > International > Casa în care s-a născut HITLER va fi confiscată de statul AUSTRIAC de la proprietari. Ce vor să facă autoritățile
Casa în care s-a născut HITLER va fi confiscată de statul AUSTRIAC de la proprietari. Ce vor să facă autoritățile

Casa în care s-a născut HITLER va fi confiscată de statul AUSTRIAC de la proprietari. Ce vor să facă autoritățile

După mai mulți ani de controverse, Parlamentul austriac a adoptat o lege care permite confiscarea casei în care s-a născut Adolf Hitler, în 1889.

Proprietara, Gerlinde Pommer, a refuzat, în mod repetat, să vândă clădirea din Braunau am Inn sau să permită renovări.  Pommer va primi compensații, dar nu se știe încă ce va face guvernul cu fosta casă de oaspeți.

Autoritățile speră să poată opri orice acțiune care ar transforma-o într-un loc aractiv pentru neo-naziști, scrie BBC.

Decizia Parlamentului pune capăt unei dispute îndelungate între guvern și doamna Pommer, care este acum pensionară. Timp de mai mulți ani, guvernul a plătit o chirie generoasă doamnei Pommel, pentru ca această clădire cu trei etaje să fie folosită pentru turism neo-nazist.

În trecut, a fost folosită în scopuri caritabile ca centru de zi și ateliere pentru copii cu nevoi speciale. Dar centrul a fost nevoit să se mute acum câșiva ani, când femeia a blocat orice renovare a clădirii.

Viitorul clădirii a fost amplu dezbbătut, opiniile fiind împărțite. Unele persoane, printre care și ministrul de Interne, Wolfgang Sobotka, au declarat că ar dori ca această casă să fie dărâmată.

Mai mulți istorici, cărora li s-a cerut părerea, au spus că ar fi o dovadă că Austria  își neagă trecutul nazist.

Mai multe organizații culturale au subliniat că această clărire istorică este parte a centrului istoric al orașului și, prin urmare, trebuie protejată legal.

Hitler s-a născut într-o cameră închiriată, la ultimul etaj al clădirii, lângă granița austro-germană, în 20 aprilie 1889.

În timpul regimului nazist, casa a fost transformată într-un altar pentru Hitler, care a atras foarte mulți turiști. Dar a fost închisă, în 1944, când naziștii au început să piardă războiul.

Localnicii spun că încă mai atrage simpatizanți neo-naziști în Braunau am Inn, în ciuda eforturilor autorităților locale de a preveni asta.