Evenimentul Zilei > Actualitate > Cartierul care A SPERIAT Regatul. Săracii din FERENTARI nu vor să fie „supuşii” Reginei Angliei. Cum se simte ISTERIA din locul preferat al tabloidelor
Cartierul care A SPERIAT Regatul. Săracii din FERENTARI nu vor să fie „supuşii” Reginei Angliei. Cum se simte ISTERIA din locul preferat al tabloidelor

Cartierul care A SPERIAT Regatul. Săracii din FERENTARI nu vor să fie „supuşii” Reginei Angliei. Cum se simte ISTERIA din locul preferat al tabloidelor

Dacă în Marea Britanie isteria e mare, din cel mai sărac cartier al Bucureştiului ameninţarea invaziei pare mică. Majoritatea fără o calificare, rezidenţii Ferentariului preferă să trăiască din alocaţiile copiilor, ajutoare sociale şi bişniţă. Jurnaliştii străini s-au dat chiar angajatori în căutarea senzaţionalului.

La periferia rurală a Bucureştiului, unde se termină Rahova şi începe Ferentariul, e suficient să intri în vorbă cu cineva că strada se umple de oameni şi la ferestre răsar capete ca la alaiul de nuntă. "A venit televiziunea!" Câţiva copii fac tărăboi şi se zgâiesc în timp ce mănâncă supă la pahar preparată pe loc la buticul din colţ. Un fel de "specialitatea" locului. "Nene, filmeazămă şi pe mine", pozează Lorena, o puştoaică de nouă ani.
Anul trecut, cartierul a fost locul preferat al tabloidelor britanice care îşi trimiteau reporterii să documenteze poveşti senzaţionale despre imigranţii care îi vor invada de la 1 ianuarie 2014, când se deschid graniţele pentru muncitorii români şi bulgari. Realitatea din teren e diferită de scenariile jurnaliştilor, potrivit cărora Ferentariul va rămâne pustiu din acest an. Dan s-a convins singur că nu rezolvă nimic dacă pleacă în Anglia câine surd la vânătoare. "Am fost anul trecut, prin mai, am stat o lună şi-o săptămână. Am căutat de muncă, n-am găsit şi am venit înapoi. Am stat pe banii mei, n-am cerşit. Am eu faţă de cerşetor?", se umflă în pene bărbatul, care e şomer.
CITIȚI ȘI:

 • Autorităţile locale din Marea Britanie "pun tunurile" pe taberele ilegale de imigranţi
 • Călătoria din IAD cu autocarul a ROMÂNILOR către Marea Britanie. Între ”Mită la vamă” şi ”Vameşii unguri prădători”
 • O vedetă Top Gear ironizează INVAZIA românilor din Marea Britanie


Cartier-vedetă, Ferentariul a fost tot anul loc de pelerinaj pentru jurnaliștii britanici. După Crăciun, reporterii s-au dat drept angajatori ca să creeze isterie
Păcăliţi de ziariştii britanici
Vecinul său Gabi, în schimb, are totul aranjat şi în două săptămâni va fi deja la Coventry, o localitate aflată la 100 de kilometri de Londra. "Mi-a găsit o verişoară care e studentă acolo ca şofer la o firmă. Nu ştiu ce fel de firmă, nici ce salariu, doar c-o să am asigurare medicală. Nu mă duc după ajutoare, sunt bun de muncă!", spune omul, supărat că britanicii îi bagă în aceeaşi oală cu hoţii şi cerşetorii. "Nu toţi ţiganii cerşesc, pleacă acolo doar cine are meserie. De-aia nu sunt aşa mulţi plecaţi de-aici, că n-au meserii", e convins tânărul de 29 de ani, tată a doi copii. Aici conduce un Opel, dar e casnic. În Anglia speră să aibă un salariu cel puţin egal cu cel al verişoarei: 1.300 de lire sterline, echivalentul a 1.500 de euro.
Subiectul emigrării în Anglia e sensibil aici în Ferentari. La două zile după Crăciun, jurnaliştii de la o televiziune britanică s-au dat drept angajatori ca să îi tragă de limbă, iar oamenii au înghiţit gogoaşa. "Erai aici când a venit englezu’ ăla? Zicea că e de la Londra, că are nevoie de oameni să angajeze… A luat număr de la nevastă-mea şi a zis că revine cu un telefon la mijlocul lunii. Mai erau cu unu’ cu cameră de luat vederi", e credul Gabi. Jumătate dintre vecinii lui din bloc lucrează în primărie, la spaţii verzi, sau pe şantier, cu ziua. Restul trăiesc din ajutoare sociale şi din alocaţiile copiilor, iar asta le ocupă mai mult timp decât plecarea în Marea Britanie. "Să scrieţi de doamna Cristina de la Sectorul 5, că la unii dă ajutoare, la alţii nu", e nemulţumită o femeie care nu se numără printre beneficiari.
"Mai o bişniţă ceva…"
Oamenii trăiesc în condiţii greu de imaginat pentru o capitală europeană, în garsoniere confort patru, de 10-15 metri pătraţi, în blocuri mizere. Ghenele lipsesc cu desăvârşire şi gunoiul se aruncă direct în spatele scărilor. Din lipsă de spaţiu, locatarii şi-au agăţat la ferestre de la rufe până la biciclete şi alte nimicuri. Doamna Mariana şi-a amenajat la parter coteţ pentru găini, pe care le hrăneşte cu grăunţe de la geam. "Am avut 17, au rămas cinci. Pe restul le-am mâncat. Nu plec în Anglia, că şi eu, şi soţul suntem vai de mama noastră, pensionaţi pe caz de boală".
Îmbrăcat sport, în haine de firmă, Robert Gheorghe, 32 de ani, "a făcut" Anglia de două ori. De meserie frizer, se laudă că avea 2.000 de lire pe lună şi ducea o viaţă bună în Vest. Spune că s-a întors pentru familie, chiar dacă aici nu are un venit stabil. "Nu mai am servici de-un an. Mai o bişniţă ceva, de toate se vinde aici. De ce să mă mai duc în Anglia, mai bine stau lângă familie", spune bărbatul, printre o conversaţie la telefon. "Uite, ce să fac, cu televiziunea. Nu, n-am făcut nimic, mă întreabă cu munca, cum stau…"

CITIȚI ȘI:

 • România și Bulgaria “POMPEAZĂ” INTELIGENȚĂ în Marea Britanie. Cine sunt GENIILE care vor să emigreze pe TĂRÂM BRITANIC
 • POVESTEA spălătorului de maşini român care a dat mâna cu laburistul Keith Vaz, VERIFICATĂ de Dailly Mail | GALERIE FOTO / VIDEO
 • "MULŢUMESC, România!" Un editorialist BRITANIC explică de ce românii sunt ŢINTA tabloidelor din Marea Britanie

Vedeta de sub conducte
Ioniţă Nei (foto, jos) este unul dintre cei intervievaţi, iarna trecută, de jurnaliştii britanici. Locuieşte de ani de zile într-o cocioabă din cartoane, sub conductele de apă calde ale oraşului. Iarna "dogoresc" mai bine ca soba încinsă. "Au venit ziariştii, au făcut filmuleţ cu noi. Nu vorbeau română, aveau traducător. Ne-au întrebat cum trăim, ce facem, dacă vrem să plecăm în Anglia. Ne-au zis oamenii ăştia de aici că ăia iau bani de pe urma noastră", spune bărbatul, îmbrăcat cu două straturi de pantaloni. Trăieşte din mila unei femei care îi mai aduce de-ale gurii. Tocmai mâncase nişte pâine uscată cu puţină salată de boeuf. "Înainte de Crăciun au venit de la nişte fundaţii, ne-au adus nişte haine şi ne-au promis să ne iau la muncă în Anglia. Vrăjeli…"

Germania, ţinta românilor. "Englezii sunt rasişti"
Mai mult decât Anglia, Germania e noul El Dorado al săracilor din Ferentari. Lazăr Costea, 56 de ani, abia s-a întors de la Berlin, unde a muncit ca salahor. Câştiga 1.200 de euro, din care 300-400 de euro îi trimitea acasă. Pensia de handicap de 220 de lei nu i-ar ajunge nici să se ţină singur, nu mai vorbim de soţie şi de cei şapte copii minori. Numai chiria e 500 de lei. Nu s-a întors cu mâna goală din Germania. "Te interesează un trepied pentru aparat?", negociază cu fotoreporterul EVZ.
Vasile măcelarul: "Nu mi-a convenit oferta"
Şi Alin Cuza, 19 ani, se pregăteşte să plece în capitala Germaniei. Are deja biletul de avion cumpărat. "Mi-au găsit ai mei, că lucrează acolo. Nu mi-e frică de muncă!", e vehement tânărul, îmbrăcat în haine sport, cu firma la vedere. Anul trecut, a plecat la muncă în Spania, tot în construcţii, şi nu s-a întors nici să dea Bac-ul. "Am câştigat 2.500 de euro în două luni". Marea Britanie nu-l tentează, dar spune că mulţi dintre vecinii lui ar pleca dacă n-ar avea "interdicţie".
Cu puţin noroc, Vasile Costea, de meserie măcelar, ar putea ajunge într-un hotel din Irlanda. "Am avut o ofertă în Germania şi nu mi-a c o n v e – nit salariul, 1.700 de euro, pentru ce ştiu eu să fac. Aici câştig 4.000-4.500 de lei pe lună. Am 35 de ani de meserie, sunt măcelar de buştean, preparator, tranşator, afumatorist şi ciontănitor, adică scot oasele", se laudă Vasile măcelarul. În Irlanda ar urma să aibă un salariu frumuşel de vreo 2.700 de euro pe lună. "Se lucrează cu muşchi brazilian de 600 de lei porţia. Dacă strici carnea, îţi scad din salariu". Marea Britanie nu-l tentează. "Sunt cam rasişti. Bine, tot din cauza românilor, cărora le place pleaşca".
"Plec în Anglia, la London mai exact"
În Zăbrăuţi, zona zero a Ferentariului, câţiva tineri pun lumea la cale la o "sămânţă". "Anglia nu mai primeşte ţigani. Acum că nu mai sunt restricţii, om putea pleca dacă avem pedepse?", se entuziasmează unul din ei.
Tudor, 35 de ani, spune că, spre deosebire de vecinii săi, care "doar se laudă", el chiar va pleca în Anglia. "La London mai exact. Până acum am fost în Italia. N-am cerşit, am lucrat la o fabrică de lapte. Se câştigă bine faţă de România, cam 1.000 de euro. Aici luam la spălătorie 7 milioane. Şi străinii ştiu să trateze omul, chiar dacă e de culoare", spune "italianul" îmbrăcat în blugi "slim fit" şi geacă de fâş metalizat.

CITIȚI ȘI:

 • Mariana Câmpeanu la RFI, despre o invazie a muncitorilor români în străinătate: O poveste, nu vom fi un pericol pentru nici o ţară!
 • EVZ TV. Cum e văzută la Bucureşti ISTERIA BRITANICĂ. Damian Drăghici: ”Educația este singura șansă pentru a se rezolva problema romilor”
 • Imigranţi români, ARESTAŢI la Londra la două zile de la anularea restricţiilor

Imigranţii români, tocaţi de tabloide şi ameninţaţi cu amprentarea
În timp ce tabloidele britanice deschid în fiecare zi cu articole despre asaltul românilor, ziarele serioase recunosc că aşa-zisa invazie nu e decât un mit. "Un jurnalist format la şcoala londoneză mi-a dezvăluit cum lucrează tabloidele: «La fiecare şedinţă de sumar una dintre priorităţi era să găsim o poveste care să sperie cititorii». Editorii preferă să ataşeze anumite subiecte unor ţări, pentru ca cititorii să facă imediat asocieri, iar, din păcate, României îi sunt ataşate teme precum orfani, rromi, cerşetori sau imigranţi", comenta recent editorialistul Rupert Wolfe-Murray pe blogul Huffington Post.
Deschiderea pieţei muncii nu schimbă prea mult lucrurile
Presa franceză scrie, în schimb, că nu s-a schimbat aproape nimic odată cu eliminarea restricţiilor de pe piaţa muncii, adoptând un ton total opus presei britanice. Jurnaliştii de la Liberation fac diferenţa între intrarea în Schengen şi deschiderea pieţei muncii. "România şi Bulgaria fac parte deja din UE, din 2007, cetăţenii lor se bucură de libertatea de circulaţie. Integrându- se în Schengen, ei vor putea doar să evite controlul actelor. Regula e aceeaşi pentru toţi: pot rămâne doar trei luni într-o ţară, după această perioadă trebuie să îşi găsească un loc de muncă sau să dispună de resurse suficiente pentru a nu reprezenta o povară pentru asistenţa socială". Aceştia mai notează că piaţa muncii era deja în foarte mare parte deschisă românilor şi bulgarilor înainte de 1 ianuarie. "Ridicarea acestor ultime restricţii nu ar trebui, să conducă la un aflux".
Deschiderea graniţelor a inflamat şi autorităţile din Marea Britanie. Conservatorul Mark Reckless, prezent la 1 ianuarie pe aeroportul Luton să-i întâmpine pe români, e nemulţumit că românii vor fura joburile tinerilor britanici şi propune chiar ieşirea din UE. Colegul său, laburistul Keith Vaz, consideră că ar trebui să se organizeze un referendum pentru a limita numărul imigranţilor. Spiritele s-au încins şi în Germania, unde europarlamentarul Elmar Brok,coleg de partid cu Angela Merkel, a propus amprentarea imigranţilor pentru a putea fi identificaţi mai uşor cei care ajung în ţara sa doar pentru a beneficia de sistemul de asistenţă socială.
CITIȚI ȘI:

 • Ambasadorul român la Londra ironizează politicienii şi jurnaliştii britanici care aşteptau "milioane" de imigranţi români la aeroport | VIDEO
 • ISTERIA BRITANICĂ atinge COTE INCREDIBILE. Țiganii români sunt ACUZAȚI de CELE MAI SCÂRBOASE lucruri | FOTO
 • ISTERIA BRITANICĂ. LA ce CONCLUZIE au ajuns PARLAMENTARII ENGLEZI care i-au așteptat pe români pe AEROPORT | VIDEO
 • LOCURI DE MUNCĂ în ANGLIA: 8.000 de noi posturi scoase la concurs pentru ROMÂNI. TABLOIDELE britanice CONTINUĂ să facă CIRC
 • VERDICT DUR: "IMIGRANȚII români și bulgari, ȚAPI ISPĂȘITORI pentru incompetența politicienilor britanici"
 • IMIGRAȚIA din România și Bulgaria. Ce înseamnă ea, de fapt, pentru BRITANICI?
 • A început ISTERIA ÎN ANGLIA, din prima zi a anului. ENGLEZII se declară ÎNGROZIŢI: ”ȚIGANII ROMÂNI ne vor invada!”
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: