După scandalul ouălor cu insecticid, în Olt, inspectorii sanitari au descoperit că și carnea găinilor ce provin de la ferma din Scornicești era contaminată. Concentrația de fipronil din carnea păsărilor depășește de 60 de ori limita admisă. Pentru a evita panica, autoritățile anunță că, din fericire, carnea nu a ajuns pe piață, iar cele 75.000 de păsări au fost sacrificate, conform Antena 3.

Reamintim că în urmă cu aproape trei săptămâni, la o fermă avicolă din județul Olt s-a găsit substanța fipronil în urma unui control al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. La momentul respectiv, aproximativ 95.000 de ouă contaminate cu fipronil au fost retrase de la comercializare din judeţele Olt, Argeş, Ilfov şi din municipiul Bucureşti, informa DSVSA. 

„Din datele recepţionate de la judeţele implicate în alerta alimentară cu ouăle contaminate cu Fipronil, provenite de la o fermă avicolă din judeţul Olt, până la data emiterii comunicatului, au fost retrase de la comercializare 95.801 bucăţi ouă, din judeţele Olt, Argeş, Bucureşti şi Ilfov. Pentru toate loturile de ouă retrase de la comercializare, destinaţia este neutralizarea (incinerare în unităţi autorizate sanitar veterinar). Acţiunea de retragere este în desfăşurare”, a precizat  comunicatul remis de DSVSA.

DSVSA Olt mai susținea că că au fost dirijate către neutralizare peste 261.000 de ouă de la ferma avicolă şi acţiunea va continua până la finalizarea stocului. „Se menţine în continuare interdicţia de comercializare a ouălor de către ferma avicolă. Niciun produs al unităţii respective nu părăseşte ferma dacă nu este însoţit de un buletin de analiză care să ateste conformitatea acestora”.

Contactat de jurnaliștii EvZ, doctorul  Tudor Cihodaru a declarat: „Consumul de ouă care conțin Fipronil afectează organismul în funcție de doza ingerată. Cel mai adesea, intoxicațiile se fac pe cale inhalatorie și prin contact. În cazul în care este ingerat, atunci persoana în cauză va avea o toxiinfecție alimentară: grețuri, vărsături, dureri abdominale, dar se poate ajunge și la forme severe de intoxicație dacă dozele sunt mari, provocând insuficiență hepatică și renală. Nici fenomenele neurologice nu sunt de neglijat: agitație psihomotorie sau amețeli. În astfel de situații se impun spălături gastrice sau administrarea de purgative și tratament simptomatic. Nu există un antidot special”.

 

Te-ar putea interesa și: