Un grup de jurnaliști și câteva site-uri s-au remarcat prin articolele admirative, lipsite de nuanțe critice, despre Carmen Iohannis, strălucirea acesteia contribuind la popularitatea soțului.

Tapalagă cere reformă pentru soție

„În timpul vizitei de la Paris, soția președintelui, Carmen Iohannis, a atras din nou atenția presei tabloide tot prin detalii vestimentare: ținută all black, fustă deasupra genunchilor, etalând o pereche de picioare frumoase. (…) Uitați câteva clipe de frivolitatea jurnalistică. Și dacă ne aflăm la începutul unei schimbări de paradigmă? La apariția primei doamne în peisajul puterii după 25 de ani de stat în umbra președintelui?”, a scris Dan Tapalagă, pentru Hotnews, la 13 februarie 2015.

De altfel, concluzia jurnalistului a fost că, dacă soția șefului statului își dorește să preia rolul de primă doamnă, va fi nevoie chiar de o „reformă” a instituției prezidențiale.

„Rămâne de văzut cum își imaginează Carmen Iohannis «locul» ei la Cotroceni: unul la fel ca până acum, de simplă jumătate a cuplului prezidențial, care merge în urma președintelui oriunde o cere protocolul, sau de primă doamnă funcționând alături de primul om în stat, eliberată de complexul Elena Ceaușescu. Dacă vrea mai mult, va fi nevoie de o reformă a instituției prezidențiale”, a apreciat Tapalagă, care a fost un deschizător de drumuri în ceea ce privește referirile la consoarta șefului statului.

De altfel, un parlamentar PNL a propus, în acea perioadă, legiferarea instituției Primei Doamne, dar intenția a fost abandonată după o serie de reacții critice.

În lunile următoare au apărut tot mai multe articole admirative, dar majoritatea s-au concentrat pe ținutele ei vestimentare.

Noua Jackie Kennedy

„Carmen Iohannis a atras toate privirile la Bookfest. Cât a costat ţinuta primei doamne”, titra, în mai, stirispesurse. ro, un site unde au fost publicate mai multe articole laudative la adresa președintelui României.

„Decizie istorică luată de Klaus Iohannis: Premieră de când e președintele României”, a fost titlul acestei publicații la anunțul că șeful statului se va deplasa în septembrie la sesiunea Adunării Generale a ONU.

Dar, la astfel de sesiuni ONU s-au deplasat toți președinții României și chiar și premierul Victor Ponta. Singura noutate este că Iohannis va sta șase zile la New York, în condițiile în care alți demnitari au rămas în acest oraș două sau trei nopți, atunci când s-au deplasat la summit-ul ONU.

Stiripesurse.ro i-a luat chiar apărarea lui Carmen Iohannis, scriind, atunci când a fost criticată: „Atac deșănțat la prima doamnă”.

Un interviu publicat de acest site o compară pe Prima Doamnă cu Jackie Kennedy. Site-ul Realității TV a relatat pe larg despre „schimbarea spectaculoasă de look” a lui Carmen Iohannis sau despre ce designeri o îmbracă.

„Spre şocul şi emoţia clienţilor unui salon din Capitală, Prima Doamnă a României a intrat zâmbitoare pe uşă, la ora 15.00 fix. Nu au fost miraţi, însă, angajaţii salonului, deoarece Carmen nu era la prima vizită”, începe un reportaj admirativ dintr-un tabloid, reportaj preluat de realitatea. net.

SRS și Mircea Badea au fost cuceriți

Pe lista celor care și-au declarat admirația pentru Prima Doamnă s-au aflat fostul senator Sorin Roșca Stănescu, recent eliberat condiționat din pușcărie, sau Mircea Badea. „Chiar dacă, prin Constituția României, nu este consacrată instituția Primei Doamne, soția președintelui îndeplinește un rol important în stat. Iar dacă, din motive lesne de înțeles – generate de anii dictatoriali ai cuplului Ceaușescu – legea fundamentală, scrisă în anii ’90, nu a prevăzut un statut special al soției președintelui și chiar dacă, ulterior, niciuna dintre consoartele șefilor de stat români nu a îndeplinit această funcție, cred că a sosit momentul ca lucrurile să fie schimbate”, a scris SRS, la începutul lunii august.

Iar Mircea Badea i-a dat nota 10 și a comparat-o cu Nadia Comăneci, susține știripesurse.ro. Chiar și site-ul România TV a relatat despre „Cum a impresionat Prima Doamnă la întâlnirea cu Papa Francisc”, în articol fiind vorba, evident, despre ținuta „elegantă și cu bun gust” a acesteia.