Carmen Dan a organizat, în ultima zi de la șefia MAI, pentru al doilea an consecutiv, Ziua Ministerului Afacerilor Interne. Evenimentul a fost serbat printr-o festivitate menită să pună în valoare și să recompenseze faptele de eroism ale polițiștilor, pompierilor, jandarmilor, polițiștilor de frontieră și piloților salvatori, transmite MAI.

În cadrul ceremonialului organizat la sediul instituției, ministrul Carmen Dan a acordat cele mai importante distincții ale MAI pentru profesionalismul și devotamentul cu care angajații și-au îndeplinit atribuțiile și pentru faptul că prin acțiunile lor au salvat vieți omenești sau au prevenit producerea unor situații cu urmări grave și foarte grave.

În acest an, peste 40 de agenți de poliție/ subofițeri și ofițeri din cadrul Poliției Române, Poliției de Frontieră Române, Jandarmeriei Române, Inspectoratului General al Aviației și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au primit Emblema de onoare a ministerului. De asemenea, Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din Poliția Română i-a fost acordată Placheta de onoare pentru prinderea recidivistului Marcel Lepa, cel care l-a ucis pe polițistul Cristian Amariei, din județul Timiș, în luna iunie.

Totodată, MAI a precizat că ministrul afacerilor interne a apreciat eforturile depuse de personalul care a gestionat componenta de afaceri interne a Președinției Consiliului Uniunii Europene, pe care România a deținut-o în perioada ianuarie-iunie 2019, și care a organizat în țara noastră 23 de reuniuni de lucru, formale și informale la nivel tehnic și strategic.

Decretată prin Ordin al ministrului nr. 78/2018, Ziua Ministerului Afacerilor Interne s-a sărbătorit pentru prima dată în anul 2018, când 29 de angajați din structuri operative ale inspectoratelor generale ale MAI au primit emblema și placheta de onoare a ministerului, pentru participarea la misiuni de salvare de vieți.

Lista angajaților MAI, premiați de Carmen Dan, pentru activitatea profesională desfășurată, precum și ca apreciere a rezultatelor deosebite obținute:

Cei trei polițiști care au avut o contribuție semnificativă la identificarea bărbatului suspectat că ar fi ucis o fetiță de cinci din Baia Mare.

Agentul de la Poliția orașului Târgu-Neamț care a intervenit cu mult curaj în timpul unui scandal stradal de amploare și a folosit în mod prevenitv armamentul din dotare pentru limitarea escaladării conflictului.

Agentul șef principal de poliție de la Poliția Constanța care a avut o contribuție esențială la destructurarea mai multor grupări infracționale organizate, printre care un grup format din 31 de persoane, specializat în comiterea de furturi din locuințe.

Agentul șef de la Centrul Chinologic Sibiu care este responsabil de celebrul câine-polițist Șuier. Acesta participă la principalele evenimente în care sunt angrenate structurile MAI, precum Summitul de la Sibiu sau festivalul Untold, fiind personajul central al campaniei MAI de pe Facebook pentru prevenirea consumului de droguri. Șuier nu poate primi emblema de onoare, dar pentru rolul său în promovarea mesajelor anti-drog, va primi o distincție special comandată pentru el.

Agent șef principal Georgeta Krekan de la Brigada Rutieră cunoscută datorită paginii de Facebook a MAI. Polițista, deși lucrează într-o structură neoperativă, participă și la misiuni de amploare, chiar și la 56 de ani, vârstă la care putea să iasă la pensie dar a refuzat.

Agentul de la Poliția Capitalei care a contribuit la salvarea dintr-un incendiu a unor vârstnici imobilizați la pat. Ulterior, cu banii primiți ca recompensă a cumpărat alimente și produse pe care le-a donat unor copii defavorizați din județul Dâmbovița.

Doi agenți care, în timp ce se aflau în Italia, au salvat mai mulți turiști englezi, care au fost prinși în mijlocul unui conflict dintre suporterii unor echipe rivale de fotbal.

Cea mai importantă distincție a Ministerului Afacerilor Interne – Placheta de onoare – s-a acordat Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din Poliția Română pentru prinderea bărbatului care a ucis un polițist din județul Timiș. Primește placheta în numele colegilor săi, directorul SIAS chestor de poliţie Alexandru SCURTU, care a intrat primul în casa în care se adăpostea criminalul.

Doi subofițeri de la Inspectoratul de Jandarmi Alba care au participat la salvarea a doi turiști rătăciți pe munte.
Tot în timpul liber se afla un jandarm de la IJJ Hunedoara a intervenit pentru imobilizarea unui agresor violent care alerga cu un topor în mână și încerca să lovească alte două persoane.

Comisarul de la Unitatea Națională privind Pasagerii din cadrul Poliției de Frontieră. A avut o contribuție importantă la depistarea unui cetățean ucrainean care transporta cocaină în stomac.

Comisar-şef de poliţie de la Sectorul Poliţiei de Frontieră Lunga. S-a remarcat prin rezultate deosebite în gestionarea unor situaţii de risc pe linia combaterii migraţiei ilegale.

Plutonier adjutant de la ISU Argeș. Luna trecută, în timp ce se afla în timpul liber, a contribuit la salvarea unui bărbat care suferise un infarct și căzuse pe stradă.

Plutonier adjutant de la ISU Iași. În timp ce se afla în timpul liber, a intervenit rapid pentru salvarea dintr-un incendiu a unei femei, care era imobilizată la pat.

Tot în timpul liber se afla și Plutonier major de la ISU Sibiu când a evacuat 8 persoane dintr-o cabană cuprinsă de un incendiu.

Plutonier adjutant de la ISU BIF. A contribuit la salvarea vieții unei femei care amenința că se sinucide, sărind în gol de la etajul patru. Pompierul a coborât în rapel de pe acoperișul clădirii reușind la timp să fixeze victima care se afla deja pe marginea exterioară a balconului.

Locotenent-comandor pilot în cadrul IGAv cu peste 1500 de misiuni umanitare la activ. O misiune extrem de dificilă a fost cea de transport a unei persoane rănite în mina din Lupeni. Aterizarea a avut loc noaptea într-o zonă montană.
Locotenent-comandor Pilotul a făcut parte din echipajul elicopterului care înainte de a transporta un bărbat grav rănit a participat și la descarcerarea victimei pentru că erau primii ajunși la locul intervenției.

Locotenent-comandor care A salvat viața unui băiat de 13 ani, aflat în șoc anafilactic, reușind să-l transporte la timp la spital. Preluarea victimei a fost extrem de dificilă, locul de aterizare fiind înconjurat de copaci și stâlpi de înaltă tensiune.

Locotenent-comandor care, cu îndemânarea sa ca pilot, a contribuit la salvarea unei persoane dintr-o zonă montană extrem de periculoasă: victima a fost preluată cu ajutorul troliului, fiind imposibilă aterizarea elicopterului.

Ofițeri de la Direcția Generală Afaceri Europene, Schengen şi Relaţii Internaţionale care au avut o contribuție semnificativă la gestionarea cu succes a dosarelor aferente priorităților din domeniul Afacerilor Interne, pe perioada deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene. De asemenea, au fost premiați cei care au fost implicați în organizarea impecabilă a celor 23 de reuniuni de lucru, formale și informale la nivel tehnic și strategic organizate în țara noastră.