Fiecare din cele trei municipalități care formează Alianța Vestului va aloca organizației o taxă de 0,5 euro pentru fiecare cetățean. După ce Clujul și Timișoara au votat fiecare câte o hotărâre de Consiliu Local privind banii ce vor fi alocați, a venit rândul Aradului. Contribuția arădenilor la bugetul de funcționare al alianței va fi de 80.000 de euro, în timp ce clujenii alocă 160.000 de euro, orpdenii 110.000 de euro, iar timișoreni 165.000.

Această contribuţie anuală din partea municipalităților partenere este necesară pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare a aparatului tehnic operaţional.

Alianţa Vestului a fost înfiinţată în 8 decembrie 2018, de către primarii din Timişoara (Nicolae Robu), Cluj-Napoca (Emil Boc), Arad (Gheorghe falcă) şi Oradea (Ilie Bolojan), având ca scop atragerea fondurilor europene, în parteneriat cu Guvernul României, pentru proiecte majore comune, care privesc dezvoltarea regiunii. Ales între timp eurodeputat, Gheorghe Falcă nu va mai face parte din Alianţa Vestului, numele său fiind deja înlocuit în documentele oficiale cu cel al primarului interimar, Călin Bibarț.