Evenimentul Zilei > Actualitate > Care este PARFUMUL cometei 67P/C-G. Sonda Rosetta a identificat | VIDEO
Care este PARFUMUL cometei 67P/C-G. Sonda Rosetta a identificat | VIDEO

Care este PARFUMUL cometei 67P/C-G. Sonda Rosetta a identificat | VIDEO

Sonda Rosetta a examinat prin intermediul a două spectrometre de la bord compoziția chimică a coamei cometei 67P/Churyumov-Gerasimenko, conform cnet.com.

Coama cometei este reprezentată de haloul din materie care a sublimat (a trecut din stare solidă direct în stare gazoasă) în urma apropierii de Soare.

Cometa se află la aproximativ 400 de milioane de kilometri de Soare. Echipa de oameni de știință care coordonează misiunea sondei Rosetta a crezut că acest halou conține doar cele mai volatile substanțe chimice din componența nucleului cometei — dioxid de carbon și monoxid de carbon — însă are o compoziție mult mai complexă. Începând de la 11 septembrie, oamenii de știință au aflat că în coama cometei 67P/C-G se află și vapori de apă, amoniac, metan și metanol, pe lângă dioxidul și monoxidul de carbon.

Foarte toxic

Noile măsurători, realizate în cursul lunii octombrie, au identificat și prezența altor substanțe, precum formaldehidă, hidrogen sulfurat, acid cianhidric, dioxid de sulf și disulfură de carbon — chiar dacă în densitate relativ scăzută. Acest amestec de substanțe, pe lângă faptul că este foarte toxic pentru oameni, ar mirosi oribil dacă ar fi reprodus pe Pământ.

"Parfumul (cometei) 67P/C-G este foarte puternic și reprezintă un potpuriu de iz de ouă stricate (hidrogen sulfurat), aromă de grajduri (amoniac) și mirosul puternic, sufocant de formaldehidă. La acestea se adaugă și aroma slabă, amăruie, ca de migdale a acidului cianhidric" (folosit în lagărele de exterminare naziste sub denumirea de Zyklon B), conform coordonatoarei echipei de oameni de știință, Kathrin Altwegg. "Adăugați un pic de miros de alcool (metanol) în acest amestec, alături de izul de oțet al dioxidului de sulf și de puțin iz aromatic — dulceag de la sulfura de carbon și obțineți 'parfumul' acestei comete", a mai susținut ea.

Cometa 67P/C-G provine din Centura Kuiper, un nor de comete, asteroizi și planetoizi aflat în sistemul nostru solar, dincolo de orbita planetei Neptun (de unde și denumirea de obiecte transneptuniene). Identificarea compoziției sale chimice poate oferi noi date despre nebuloasa de praf și gaze fierbinți din care s-a născut Soarele și apoi restul sistemului solar, în urmă cu 4,6 miliarde de ani.