Evenimentul Zilei > Economie > Cardul, folosit mai ales pentru retragerea banilor
Cardul, folosit mai ales pentru retragerea banilor

Cardul, folosit mai ales pentru retragerea banilor

Peste o treime din posesorii de carduri de debit din România utilizează cardul de circa două- trei ori pe lună, în special în zilele de salariu, pentru retragere de numerar de la bancomate, a declarat, ieri, directorul Diviziei Carduri a ING Bank, Adrian Apolzan, la a şaptea ediţie a Cards Forum, eveniment organizat de Finmedia.

Cu alte cuvinte, românii scot banii şi apoi îi folosesc pentru a plăti în mod tradiţional bunurile şi serviciile achiziţionate. „Circa 78% din utilizările de carduri se realizează pentru retragere de numerar, ceea ce înseamnă că nici comportamentul consumatorului nu a evoluat şi nici reţeaua de acceptare a cardurilor la cumpărături nu este destul de dezvoltată“, a afirmat Apolzan.

ING Bank a realizat de curând un studiu pe un grup de utilizatori de carduri, bărbaţi şi femei cu vârste cuprinse între 25-45 ani, cu venituri de peste 400 lei pe membru de familie şi care utilizează carduri de debit de cel puţin trei luni. Din totalul participanţilor la studiu, 84% folosesc carduri de debit, în timp ce cardurile de debit cu overdraft (descoperit de cont) atrag 12-18% dintre utilizatori.

Cardul de debit cu overdraft îi permite posesorului să aibă acces la un credit stabilit de banca emitentă împreună cu firma angajatoare, de obicei echivalentul a 3 salarii lunare nete. Studiul mai arată că românii aleg cardurile în funcţie de costurile pe care acestea le implică. Astfel, 45% dintre participanţii la cercetarea ING ţin cont de comisioanele percepute, de rata dobânzii – 44%, de posibilitatea de a beneficia de overdraft – 31%, de modalitatea de a înţelege extrasul bancar – 26%, încrederea în bancă contează pentru 22%, iar valoarea creditului pentru 15%.

Descoperitul de cont,
în preferinţe

„Utilizatorii de carduri consideră cardul de debit cu overdraft mai bun decât cardul de credit, întrucât întruneşte ambele funcţii, de debit şi de credit“, a mai spus Apolzan. Cardul de credit este folosit în special pentru împrumuturi mici, cu plafon de două-trei salarii, pentru situaţii de urgenţă sau achiziţii cu valoare mai mare. De cealaltă parte, cardurile de debit cu overdraft sunt utilizate pentru împrumuturi medii, cu limită de două-trei sau până la şase salarii medii nete, în funcţie de capacitatea de rambursare a clientului.