Capitala în lumina Sărbătorilor de Iarnă. Câţi bani au costat LUMINIŢELE

Capitala în lumina Sărbătorilor de Iarnă. Câţi bani au costat LUMINIŢELE

Potrivit unei hotărâri de Consiliu General care a fost dată în vara acestui an a fost aprobată suma de 6 milioane de lei pentru iluminatul specific perioadei sărbătorilor de iarnă. Ulterior, printr-o majorare de fonfuri s-a ajuns la suma de 9,8 milioane de lei, adică, peste 2 milioane de euro. Întreaga sumă de bani a fost plătită firmei care s-a ocupat cu asigurarea iluminatului, Compania Municipală Iluminat Public Bucureşti SA

 „Iluminatul ornamental-festiv din Capitală fost asigurat în acest an de Compania Municipală Iluminat Public Bucureşti S.A. În total, au fost instalate peste 9 milioane de beculeţe de tip LED, cu 6 milioane mai multe decât în anii precedenţi (peste 700.000 şiruri luminoase care, desfăşurate, au o lungime de 845 de kilometri), iar traseul iluminatului festiv însumează peste 40 de kilometri de bulevarde şi străzi secundare, cuprinzând 74 de locaţii din Bucureşti, cu un cost de aproximativ 9,8 milioane lei (2,1 milioane euro -n.r.)”, precizează PMB, potrivit descoperă.ro

Anul acesta au fost create ornamente „specifice Centenarului Marii Uniri”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Având în vedere că anul acesta este unul special, dedicat Centenarul Marii Uniri, au fost concepute şi create elemente ornamentale relevante pentru identitatea naţională, inspirate din opere de artă ale marilor artişti români. Din totalul de peste 7.000 de elemente decorative, 800 sunt elemente unicat, specifice evenimentului.

Un exemplu de referinţă pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri este "Coloana Infinitului", sculptură a marelui artist român Constantin Brâncuşi, care măsoară 12 metri înălţime, are o greutate de 110 kilograme şi este montată la kilometrul 0 al Capitalei, în Piaţa Universităţii.

Un alt element tradiţional prezent în tema iluminatului festiv de sărbători îl reprezintă femeile cu tulnic (figurine unicat, de 3,5 metri intaltime, pictate manual), figurine de 3 metri reprezentând perechi de dansatori în hora, îmbrăcaţi în straie populare, precum şi elemente care amintesc de Regalitate”, mai precizează reprezentanţii PMB.

Conform unei hotărâri de Consiliu General, din vară, iluminatul ar fi trebuit să coste doar 6 miloane de lei, însă, potrivit PMB, ulterior s-a făcut o majorare de capital de până la 9,8 milioane de lei.