Evenimentul Zilei > Actualitate > Capitala, fără căldură la iarnă?! Datoriile colosale ale RADET își spun cuvântul
Capitala, fără căldură la iarnă?! Datoriile colosale ale RADET își spun cuvântul

Capitala, fără căldură la iarnă?! Datoriile colosale ale RADET își spun cuvântul

Primarul Capitalei asigură bucureștenii că nu vor suferi de frig, deși un studiu făcut de o companie de consultanță arată că în ultimii trei ani s-a dublat cantitatea de apă fierbinte pierdută prin țevile vechi și ciuruite.

Iarna lui 2019 se anunță a fi una extrem de dificilă. Dincolo de prognozele meteo alarmiste, marea problemă o reprezintă rețeaua de termoficare care a ajuns la un nivel de degradare fără precedent în ultimii 30 de ani, scrie Digi24.

Datoriile furnizorului de căldură se apropie de patru miliarde de lei. Cu toate acestea, Gabriela Firea este sigură că nu vor fi probleme.

„Sunt convinsă că și în acest an, bucureștenii vor avea atât apă caldă, cât și căldură, precum și toate serviciile necesare pentru a trece cu bine de sezonul rece”, a declarat, marți, Gabriela Firea.

Asigurările primarului general sunt puse sub semnul întrebării de un studiu al companiei de consultanță FRAMES, care a analizat Regia de Distribuție a Agentului Termic. 3.500 de avarii au fost în ultimul sezon rece pentru că peste 80 la sută dintre conducte sunt vechi de peste 30 de ani. Din această cauză se fisurează și plesnesc rând pe rând. Pentru a suplini apa scursă prin spărturi, în rețea sunt pompate 2.000 de tone de apă pe oră în plus, dublu aproape față de cantitatea din anul 2016.

Riscul mare este, dacă pierderile sunt prea mari, să nu putem susţine acest volum”, recunoaște Claudiu Crețu, administrator special al ELCEN.

În plus, Primăria a fost dată în judecată pentru că RADET are datorii de trei miliarde 830 de milioane de lei la compania care îi trimite apă caldă.

Nici suma enormă nu este o piedică în calea încălzirii Bucureștiului, promit autoritățile.

Aceste datorii sunt generate de caracterul sezonier al RADET-ului. Vara producem foarte puţin şi vindem foarte puţin, cheltuielile sunt aproximativ aceleaşi. Ba din contră, sunt foarte multe operaţiuni când vara reparăm, înlocuim. Asta generează costuri, tocmai de aceea sunt foarte multe datorii, datorii care vor fi achitate imediat după începerea sezonului rece”, explică Alexandru Burghiu, administrator special RADET.