Evenimentul Zilei > Actualitate > ”Caniculă” la Polul Nord. Temperatura a fost cu aproximativ 30 de de grade mai ridicată decât în mod normal
”Caniculă” la Polul Nord. Temperatura a fost cu aproximativ 30 de de grade mai ridicată decât în mod normal

”Caniculă” la Polul Nord. Temperatura a fost cu aproximativ 30 de de grade mai ridicată decât în mod normal

La Polul Nord s-au înregistrat temperaturi pozitive, cuprinse între 0 și 2 grade Celsius, cu aproximativ 30 de grade mai mult decât ar fi normal în această perioadă a anului (-28 grade Celsius). Se pare că este pentru prima oară în istoria înregistrărilor meteorologice când Polul Nord are o temperatură de peste zero grade Celsius iarna. Cauza acestui fenomen neobișnuit este deosebit de complexă.

După ce în estul Canadei a fost un Crăciun deosebit de cald – au fost aproape 16 grade în Ajun, la Montreal, deși în mod obișnuit media de temperatură oscilează aici în jurul a minus 10 grade – acum, acest ciclon a ajuns în Atlanticul de Nord, mai precis în Islanda, unde a determinat scăderi puternice de presiune. Ca urmare, a generat rafale de vânt cu viteze de 140 de kilometri la oră și valuri de 15 metri înălțime.

Acest câmp depresionar a făcut ca masele de aer cald să fie împinse către nord, până la Polul Nord, și tot el este responsabil pentru furtuna puternică ce afectează Anglia, confruntată deja cu grave inundații.

Arctica este regiunea de pe glob afectată în cea mai mare măsură de încălzirea climatică, temperaturile fiind deja cu trei grade peste media din era preindustrială. Căderile de zăpadă sunt mai frecvente, vânturile mai violente, în timp ce banchizele se topesc și se retrag constant în ultimii 30 de ani.

La Nunavut, capitala teritoriului inuit, din nord-estul Canadei, situat sub Cercul Arctic, de Crăciun s-au atins temperaturi fără precedent: minus 4,6 grade, în condițiile în care media era de minus 21 de grade Celsius.

Cu toate acestea, cercetătorii nu se grăbesc să dea vina pe încălzirea climatică pentru fenomenul bizar care se înregistrează la Polul Nord în ultimele zile. Oamenii de știință nu au nicio îndoială că este și rezultatul El Nino, un fenomen climatic ce intervine, în medie, o dată la patru – șapte ani. Este provocat de o schimbare a direcției alizeelor (vânt regulat care bate în regiunile tropicale) deasupra Pacificului ecuatorial. În 2015, El Nino a avut una dintre cele mai puternice manifestări din ultimul secol. Adăugându-se încălzirii globale, el a generat fenomene meteo extreme: inundații, tornade, valuri de căldură.

Depresiunea atmosferică ce a „încălzit” Polul Nord în ultimele zile se va deplasa acum către Siberia. (sursa: digi24.ro)