Începând de săptămâna viitoare, Europa se va confrunta cu o caniculă excepţională prin precocitatea şi intensitatea sa. Se vor resimți temperaturi de 40 de grade Celsius în timpul zilei şi de 25 de grade Celsius pe timpul nopţii, informează Antena 3.

Din Marea Britanie până în Grecia şi din Spania până în Belgia, un val de aer cald provenind din Maghreb şi Peninsula Iberică va determina o creştere a temperaturilor încă din acest weekend. Valorile maximale vor fi atinse în zilele de marţi şi miercuri. 

În Germania, temperaturile vor ajunge până la 37 de grade Celsius marţi, apoi 38 de grade Celsius miercuri, înainte de a începe să scadă.  O atenționare Cod Galben a fost emisă în Spania de Agenţia publică de meteorologie (AEMET) pentru duminică în mai multe provincii din nordul ţării, unde temperaturile vor depăşi pragul de 36 de grade Celsius. 

Belgia, care a emis un avertisment de „căldură puternică”, prevede „valori maximale de până la 34 sau 35 de grade” în aceleaşi zile, potrivit Institutului Regal de Meteorologie. 

Meteorologii din Regatul Unit al Marii Britanii s-au declarat deosebit de îngrijoraţi din cauza „furtunilor violente” prognozate, pentru care a fost emis un avertisment ce va rămâne în vigoare de duminică până marţi. 

Grecia se va număra printre ţările cele mai afectate, cu temperaturi care vor urca până la 39 de grade Celsius începând din acest weekend. 

În Franţa, mai bine de jumătate din ţară va fi afectată de o caniculă de intensitate maximală. Ziua cea mai fierbinte va fi comparabilă cu situaţia din 2003, conform meteorologul francez Francois Gourand. 

„Această caniculă se anunţă fără precedent pentru luna iunie şi recordurile franceze de temperatură pentru această perioadă a anului ar trebui să fie doborâte. Din 1947, doar valul de căldură înregistrat în perioada 18-28 iunie 2005 a fost atât de precoce. Episodul aşteptat se anunţă însă mult mai intens, fără precedent pentru luna iunie.”, a adăugat agenţia Meteo-France. 

Începând de marţi, specialiştii francezi se aşteaptă la valori cuprinse între 35 şi 40 de grade (la umbră). Temperaturile vor rămâne foarte ridicate şi pe timpul nopţii. În raport cu valul de caniculă înregistrat în august 2003, care a provocat peste 15.000 de decese în Franţa, vegetaţia, solurile încă relativ umede şi marea mai rece ar putea, totuşi, să joace rolul unui agent de atenuare a temperaturilor. 

Noul val de căldură vine să confirme efectele provocate de modificările climatice, resimţite tot mai des în ultimele veri în Franţa. 

În Franţa, temperaturile medii au crescut cu 1,4 grade Celsius începând din 1990. Acordul pentru climă de la Paris, semnat în 2015, şi-a fixat obiectivul de a limita creşterea temperaturii medii pe planetă sub pragul de 2 grade Celsius în raport cu era preindustrială, sau chiar la 1,5 grade Celsius, pentru a limita consecinţele negative ale modificărilor climatice (caniculă, secetă, uragane, creşterea nivelului oceanului). Deocamdată, statele semnatare nu au implementat măsuri stricte în acest sens.