Parchetul național financiar a extins ancheta judecătorilor de instrucție pentru suspiciuni de trafic de influență, potrivit acestei surse.

Candidatul dreptei la alegerile prezidențiale din Franța, Francois Fillon, în centrul unei afaceri privind presupuse angajări fictive a soției și celor doi copii ai săi, a confirmat duminică seară că a primit din partea "unui prieten" costume de lux în valoare de câteva mii de euro, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Un prieten mi-a oferit niște costume în februarie. Și ce?", a declarat Francois Fillon într-un interviu acordat pentru ediția de luni a cotidianului Les Echos. „Observ că viața mea privată face obiectul unor anchete în toate sensurile și că acest tratament mi-este rezervat numai mie", a adăugat el. "Nu știu cine vrea să-mi facă rău", a mai spus reprezentantul dreptei.

În ediția sa de duminică, săptămânalul Le Journal de Dimanche (JDD), a dezvăluit că un apropiat al lui Fillon a semnat pe 20 februarie un cec în valoare de 13.000 de euro pentru plata a două costume livrate de Arnys, firmă producătoare de vestimentație de lux. „Am plătit la cererea lui Francois Fillon", a declarat pentru JDD acest „prieten generos".

Aceeași publicație susține că informația a fost confirmată și de persoane din anturajul lui Fillon, care însă ar fi apreciat că nu este nimic anormal în gestul său.

În plus, înaintea plății celor 13.000 de euro, aceeași societate ar fi primit cash tot în contul unor produse cumpărate de Fillon suma de 35.500 de euro.

În legătură cu acest aspect, colaboratorii lui Francois Fillon, la solicitarea JDD, au declarat că este "complet extravagant" să susții că „unele costume au fost plătite cu bani gheață".

Unii deputați socialiști își pun întrebarea dacă Fillon, deputat de Paris, a declarat aceste cadouri.

O decizie a biroului Adunării Naționale, datând din 2011, menționează că este „obligatorie declararea oricărui cadou sau avantaj cu o valoare de peste 150 de euro". Cadourile „în cadru strict privat" din partea celor apropiați sunt exceptate de această obligație, potrivit unei precizări a Adunării din iulie 2013.