Evenimentul Zilei > Politica > Candidații la prezidențiale, prin lentilele lui Băsescu
Candidații la prezidențiale, prin lentilele lui Băsescu

Candidații la prezidențiale, prin lentilele lui Băsescu

Președintele i-a taxat dur pe toți competitorii înscriși în cursa pentru Palatul Cotroceni, de la Ponta la Macovei. O singură excepție: Elena Udrea.

Invitat în emisiunea lui Robert Turcescu de la B1 Tv, șeful statului și-a menținut promisiunea de a-i dezbrăca în public pe candidații la prezidențiale. Principalii competitori, Victor Ponta și Klaus Iohannis au avut parte de cuvintele cele mai dure.

„Nu are inteligență și pregătire”

Principalul reproș pe care președintele Traian Băsescu i l-a adus premierului Victor Ponta a fost că, dacă va ajunge la Cotroceni, va opri reforma statului, pentru că nu o înțelege. „Victor Ponta va revitaliza sistemul vechi (…) Nu are suficientă inteligență și pregătire să înțeleagă ce înseamnă un stat modern. Victor Ponta nu poate înțelege lucrul ăsta. Pentru el aranjamentele, interese de partid sunt deasupra statului”, a spus Băsescu. Un alt reproș către Ponta a fost legat de relația acestuia cu Dan Voiculescu. Totuși, șeful statului a menționat că acesta nu va acționa la indicațiile patronului trustului Intact și nu va susține acțiunea de suspendare a președintelui României.

„Din păcate pentru Voiculescu, Victor Ponta a realizat ce ar însemna dacă a văzut numai ce s-a întâmplat de la fraza cu naziștii și își imaginează ce s-ar întâmpla în situația unei suspendări care nu are nimic comun cu încălcările de Constituție, ci o fac doar de dragul unui joc politic”, a afirmat Traian Băsescu.

Pentru prima oară, șeful statului l-a pus pe Klaus Iohannis pe aceeași treaptă cu Victor Ponta.

S-a înșelat la adresa lui Iohannis

„Același nivel de neîncredere îl am și în Iohannis. Vă dau elemente. Eu habar n-am dacă s-a întâlnit sau nu cu Voiculescu, dar a acceptat să fie prim-ministru împotriva voinței unui președinte (…) Geoană îl avea desemnat pe Iohannis ca prim-ministru, iar astăzi vrea Blaga să ni-l ofere ca soluție de președinte”, a declarat șeful statului, care l-a numit de mai multe ori pe președintele PNL drept premierul Grivco. În plus, Băsescu l-a caracterizat pe Iohannis drept un om slab.

„Omul slab, care se pliază… Dacă ar putea să mintă, ar minți (…) Eu m-am înșelat în fază inițială cu Iohannis, după care l-am urmărit atent în evoluție și mi-am dat seama cât e de șubred ca și caracter. E mare, are înălțime mare, reputație de neamț, numai că nemții nu prea mint. Nemții nu prea se bagă în jocuri murdare politice”, l-a caracterizat șeful statului.

Udrea nu minte

Șeful statului și-a menținut aprecierea față de Elena Udrea, singurul candidat pe care l-a lăudat. „Pe Elena Udrea o știu, nu am văzut-o făcând concesii cuiva, chiar dacă este un om… este mult mai diplomată decât mine, adică are capacitatea să discute cu oricine, dar face ce știe ea. V-a spus și Blaga asta”, a spus Băsescu. În plus, șeful statului a declarat că președintele Partidului Mișcarea Populară nu minte și l-a provocat pe moderatorul Robert Turcescu să demonstreze contrariul. „Despre cel pe care îl susții nu poți să spui că nu are șanse. Eu îi voi da tot sprijinul. Nu știu dacă este momentul femeilor în România și mai ales pe imaginea care i-a fost construită în mod nedrept, că nu aș fi ținut-o să o protejez, să o ajut zece ani dacă era un om fără valoare, fără calități, dar nu știu dacă este timpul femeilor, însă în mod categoric am mult mai multă încredere în ea decât în Ponta și Iohannis la un loc. Și pe femeia asta n-am văzut-o mințind. Nu am văzut- o mințind. Poate în zece ani vă aduceți aminte dumneavoastră de vreo minciună”, a afirmat președintele României despre fosta sa consilieră la palatul Cotroceni. În plus, Băsescu a prevestit o unificare PDL-PMP, după alegerile prezidențiale, întrucât fuziunea cu liberalii nu va mai avea loc.

„Tăriceanu, inimă zburdalnică”

Traian Băsescu a continuat să-l ironizeze pe președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, căruia i-a spus „inimă zburdalnică” – o aluzie la numeroasele căsnicii și divorțuri ale fostului premier. Totuși, principala acuzație la adresa acestuia s-a referit la faptul că acționează la ordinul lui Dan Voiculescu și, din acest motiv, a inițiat procedurile de suspendare a șefului statului.

„Dacă o fac, ar fi o măsură antinațională, dar dacă o fac, imaginațivă că îi înfrâng la referendum, rămân președinte și cum se va desfășura turul doi, n-aș vrea să fiu în pielea lui Ponta, cu mine rămas la Cotroceni, pentru că ar fi înfrânt înainte să se desfășoare turul doi. Dacă în turul unu, cum spune maestrul Tăriceanu, inimă zglobie… (…) Dacă maestrul Tăriceanu își duce programul, proiectul, ordonat de Voiculescu și lui Ponta, nu numai lui Tăriceanu, dar Ponta a făcut pasul înapoi și îl duce înainte și pe 2 avem și referendum de demitere a președintelui și eu nu voi fi demis, ei sunt înfrânți în turul unu. Amândoi. Pot să se ocupe de altceva”, a spus Traian Băsescu. El s-a mai referit la fostul premier doar pentru a aminti de pomeni electorale din 2008, pe care le-a comparat cu ceea ce face acum Victor Ponta.

Macovei are carențe serioase

Deși președintele României i-a reproșat de mai multe ori Monicăi Macovei faptul că a rămas în PDL, marți seara, atacul său a fost fără precedent. „A fost necinstită și când s-a dus să facă sluji la Blaga și acum i-a întors spatele fără să respire. A mai făcut de astea și acum, când vedeți faptele astea, aveți explicația de ce când am putut nu am mai pus-o ministru al Justiției. Pentru că a fost, a plecat odată cu scoaterea PDL de la guvernare în 2007 de către Tăriceanu și în 2009, când am putut să punem din nou un guvern PDL, nu am mai invitat-o să vină în guvern. Are carențe consistente. Știți, trebuie să te uiți sub poleială”, a caracterizat-o Traian Băsescu. Totuși, deși a spus că în 2009 l-a preferat pe Predoiu, șeful statului l-a desființat și pe actualul prim-vicepreședinte al PDL. „Cine ești Predoiu în PDL? Ai fost un ministru pe care l-am apreciat, dar vezi-ți lungul nasului, ca om politic, că te-a proptit Blaga peste noapte prim-vicepreședinte. Ce ai făcut în PDL, pentru PDL? Așa o obrăznicie deranjantă. Când toți stăteau ascunși prin tranșee, inclusiv domnul Predoiu, Emil Boc și-a asumat o candidatură la Primăria Clujului în 2012, când ne era cel mai greu. Este incredibil cât tupeu…”, a spus Băsescu.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: