Evenimentul Zilei > International > Candidații din turul doi al prezidențialelor cheamă lumea la vot
Candidații din turul doi al prezidențialelor cheamă lumea la vot

Candidații din turul doi al prezidențialelor cheamă lumea la vot

Alegătorii moldoveni sunt așteptați din nou la urne, în 13 noiembrie, pentru a alege între Igor Dodon și Maia Sandu

După numărarea voturilor exprimate și consemnate în 99,47% dintre procesele verbale, aseară, rezultatele alegerilor erau următoarele: Igor Dodon, Partidul Socialiștilor – 48,22%; Maia Sandu, Partidul Acțiune și Solidaritate – 38,43%; Dumitru Ciubașenco, Partidul Nostru – 6,03%; Iurie Leancă, Partidul Popular European din Moldova – 3,11%; Mihai Ghimpu, Partidul Liberal – 1,8%.

Apel de mobilizare

Liderul PAS, Maia Sandu, a declarat ieri, într-o conferință de presă, că are încredere că la finalul turul doi, Dodon va fi învins. „Nimeni nu a crezut că e posibil, dar am reușit”, a spus ea, adugând că votul de duminică demonstrează că actuala guvernare nu mai are legitimitate. „Alegerile de ieri au arătat foarte clar. Avem o guvernare de carton. Ieri, bula de săpun s-a spart, votul oamenilor a confirmat că această guvernare este total neligitimă și nu reprezintă pe nimeni”, a precizat Sandu, după care a făcut un apel la alegători să o sprijine în turul doi.

„Eu voi fi președintele tuturor cetățenilor Republicii Moldova”, a mai spus Maia Sandu. Conform unor surse din cadrul secției de votare, citate de Unimedia, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, care s-a retras, pe ultima sută de metri, din competiție, în favoarea Maiei Sandu, nu a fost la vot. Presa nu a fost informată despre ora la care Marian Lupu urma să voteze, așa cum se întâmpla de obicei la alegeri.

Pe de altă parte, preşedintele Partidului Popular European, Iurie Leancă, și-a îndemnat susținătorii să o voteze în turul doi de scrutin pe candidata PAS. El a recunoscut că rezultatul pe care l-a obţinut el este slab, iar când a decis să rămână în cursa electorală s-a gândit că exista riscul ca Dodon să câștige din primul tur.

Votul din București

Basarabenii care trăiesc la București, în speciali tineri și studenți, au votat în proporție de peste 90%, candidatul PAS, Maia Sandu.

În secțiile de vot din Capitala României s-au înregistrat 3.656 de voturi, dintre care Maia Sandu a obținut 90,80%, Igor Dodon 2,21%, Mihai Ghimpu 2,07% și Iurie Leancă 1,96%.

În ceea ce-l privește pe Dodon, el consideră că rezultatul de duminică arată că populaţia „dorește o guvernare de stânga” și un președinte socialist.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: