Evenimentul Zilei > Actualitate > Când se vor termina medicamentele din România?! Anunț greu: „Nu există tratament”
Când se vor termina medicamentele din România?! Anunț greu: „Nu există tratament”

Când se vor termina medicamentele din România?! Anunț greu: „Nu există tratament”

Dragoș Damian, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente, a vorbit despre o posibilă „criză a medicamentelor” în țară. Anunțul a fost cât se poate de clar: „Nu există tratament”.

Dragoș Damian dă asigurări în ceea ce privește stocurile de medicamente existente în România, menționând că o cantitate mare de materii prime au fost importate din China, iar transporturile continuă să vină, arată Antena3.

„Cred că avem vești bune. Am stat până seara târziu ca să discut cu ceilalți producători de medicamente din România. Începem să primim materiile prime, aveam niște îngrijorări în urmă cu o lună că nu primim. Începem să primim în mod ritmic. Avem în continuare o serie de probleme de aprovizionare pe anumite materii prime, dar cele mai importante materii prime pe care noi le aducem din China încep să vină.

Întreaga Europă este foarte afectată, nu numai România. Cred că în următoarele 3-6 luni nu vom avea probleme de a aproviziona piața din România cu medicamente. Sunt o serie de probleme în ceea ce privește aprovizionarea din Italia, dar important e faptul că China s-a dezmeticit și începe să trimită materiile prime așa cum trebuie. Ei sunt cei mai mari producători de materii prime din lume”, a declarat Dragoș Damian la Antena 3.

Damian a mai explicat de ce nu se așteaptă ca în următoarele șase luni să existe un tratament împotriva coronavirusului.

„Suntem în legătură cu centrele de cercetare globale. Există miliarde de euro care sunt investite pentru a găsi un tratament. Sunt puțin mai rezervat în ceea ce privește un vaccin. E mai dificil să pui la dispoziție un vaccin la milioane, poate sute de milioane de oameni, când există reacții adverse și efecte secundare”, a mai spus acesta.