Evenimentul Zilei > International > Când interesele proprii bat binele comun. Summitul UE, la un pas de eșec! Merkel, în impas
Când interesele proprii bat binele comun. Summitul UE, la un pas de eșec! Merkel, în impas

Când interesele proprii bat binele comun. Summitul UE, la un pas de eșec! Merkel, în impas

Cancelarul federal german Angela Merkel a estimat drept „posibil” ca cei 27, reuniţi de vineri la Bruxelles, să nu ajungă la un acord duminică asupra planului de relansare post-coronavirus, asupra căruia se menţin divergenţe profunde, informează AFP şi dpa.

„Există multă bunăvoinţă (…), însă este de asemenea posibil ca astăzi (duminică) să nu se ajungă la niciun rezultat”, a declarat Merkel la sosirea la summit pentru o nouă zi de negocieri pe care ea a calificat-o drept decisivă. „Nu pot spune nici acum dacă va fi găsită o soluţie”, a insistat ea.

Incapabili să ajungă la un compromis după două zile de summit, cei 27 de lideri ai UE au decis să intre în prelungiri şi să se reîntâlnească duminică la prânz, în speranţa de a depăşi blocajele privind uriaşul plan de relansare post-coronavirus aflat în discuţie, comentează AFP.

Discuţiile s-au împotmolit în special din cauza exigenţelor ridicate de ţările aşa-numite „frugale”, spre marea nemulţumire a capitalelor din sudul continentului.

Cu puţin după ora 23.00 (21.00 GMT), liderii s-au separat fără un acord. Summitul, care a început vineri la orele 10.00, era prevăzut pentru două zile.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, i-a convocat pe şefii de stat sau de guvern duminică la prânz. Însă în cursul nopţii sunt prevăzute mai multe întâlniri bilaterale şi multilaterale, a făcut cunoscut o sursă europeană.

Potrivit altei surse diplomatice, preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi cancelarul german, Angela Merkel, au plecat direct în reuniune cu premierul olandez, Mark Rutte.

Cei doi lideri doresc să îl întrebe pe prim-ministrul olandez dacă este în măsură să negocieze duminică asupra punctelor de blocaj, a precizat sursa. Preşedintele Consiliului, Charles Michel, speră să îl convingă pe Mark Rutte cu o nouă modificare a proiectului de compromis, potrivit sursei.

Fiind necesară unanimitatea statelor membre, un compromis este foarte greu de găsit în privinţa planului de relansare, însoţit de bugetul multianual al UE (2021-2027) în valoare de 1.074 de miliarde de euro.

Sâmbătă, Charles Michel a lansat discuţii pe baza unei propuneri revizuite oferind mai multe garanţii celor mai reticente ţări, în frunte cu Olanda, la ideea acestui plan de 750 de miliarde de euro, finanţat de un împrumut în comun.

Premierul italian, Giuseppe Conte, a descris negocierile ca fiind „mult mai dificile decât era prevăzut”.

„Olanda şi alţi frugali (Austria, Danemarca şi Suedia) nu înţeleg necesitatea unui răspuns puternic”, a deplâns el.

„Aşa cum era de aşteptat, este o bătălie grea, o negociere dură, dar mergem în direcţia bună şi asta e cel mai important”, a comentat la rândul cancelarul austriac, Sebastian Kurz.

Ziua de vineri s-a încheiat cu puternice tensiuni în faţa inflexibilităţii Olandei.

Charles Michel, mediatorul summitului, spera să modifice poziţia recalcitranţilor oferind concesii legate de repartiţia între subvenţii şi împrumuturi, precum şi de condiţiile care însoţesc plata sumelor alocate.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: