Evenimentul Zilei > Actualitate > Când a devenit câinele cel mai bun prieten al omului? Un studiu demontează datele de până acum
Când a devenit câinele cel mai bun prieten al omului? Un studiu demontează datele de până acum

Când a devenit câinele cel mai bun prieten al omului? Un studiu demontează datele de până acum

Câinii sunt acum cei mai buni prieteni ai oamenilor, însă domesticirea lor a avut loc mai târziu decât se credea.

Câinii au fost domesticiţi de oameni când aceştia erau încă vânători şi culegători nomazi, erau de părere oamenii de ştiinţă pe baza unor analize genetice. Experţii îşi sprijineau concluziile mai ales pe studierea a două cranii fosile dintre care unul, descoperit în Belgia, are peste 31.000 de ani.

Însă după realizarea unei analize 3D a caracterelor morfometrice ale craniilor, cercetătorii au demonstrat că ”aceste canide din paleolitic sunt fără îndoială cranii de lup, nu de câine”, potrivit studiului coordonat de Abby Drake, biolog la Skidmore College din Saratoga Springs.

”Domesticirea câinilor a avut loc mai târziu, în neolitic, atunci când lupii au început să se hrănească cu stârvurile din jurul aşezărilor umane”, adaugă cercetătorii de la Skidmore College. În acea perioadă oamenii au început să fie sedentari şi să se ocupe de agricultură, notează Agerpres.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.