Evenimentul Zilei > Actualitate > Când a avut România cei mai mulți angajați cu carte de muncă în ultimii 15 ani
Când a avut România cei mai mulți angajați cu carte de muncă în ultimii 15 ani

Când a avut România cei mai mulți angajați cu carte de muncă în ultimii 15 ani

Mai țineți minte perioada de boom economic, când întreaga Românie duduia? Vorbim despre anii 2007-2008, când firmele făceau angajări și salariile creșteau de la o lună la alta.

În acea perioadă, a fost atins și cel mai ridicat număr de angajați din economia autohtonă din ultimii 15 ani. Concret, luna când au fost înregistrați cel mai mare efectiv al salariaților este septembrie 2008, când aveau cărți de muncă peste 4,83 milioane de persoane, după cum arată statisticile Ministerului Muncii, bazate pe informațiile Institutului Național de Statistică (INS).

Din păcate, septembrie 2008 este chiar luna în care a urmat falimentul băncii americane Lehman Brothers, prăbușire care a atras după sine o avalanșă de bănci intrate în incapacitate de plată din toate colțurile lumii, fenomen ce a generat cea mai mare criză financiară din ultimele decenii.

Astfel, după septembrie 2008, numărul salariaților din economia românească a început să se reducă. După ce, în octombrie 2008, România avea un efectiv al salariaților de 4,82 milioane de persoane, valoarea acestui indicator scăzuse până la 4,5 milioane persoane în septembrie 2009, și apoi până la 4,19 milioane persoane, în septembrie 2010. De altefl, 2009 și 2010 au fost ani de criză grea pentru România, în care țara a intrat în recesiune, fiind lovită de falimente, de reducerea activității companiilor, de concedieri și de tăieri de salarii.

În numai doi ani, din septembrie 2008 până în septembrie 2010, 640.500 de români și-au pierdut locurile de muncă. Dincolo de problemele generate la nivel personal, dispariția acestor locuri de muncă a însemnat automat scăderea consumului și reducerea încasărilor la bugetele de pensii, sănătate și șomaj.

Acum, chiar dacă România a intrat pe un nou trend de creștere economică, suntem departe să atingem nivelul numărului de salariați din 2008. În luna aprilie a acestui an, ultima lună pentru care sunt afișate cifrele oficiale, în România aveau contracte de muncă un număr de 4,52 milioane persoane, cu 314.300 salariați mai puțin decât în luna septembrie 2008.