Evenimentul Zilei > Economie > CAMPIONII profiturilor pe Bursa de Valori. DOMENIUL BANCAR sau ENERGETIC – cine e câștigătorul detașat
CAMPIONII profiturilor pe Bursa de Valori. DOMENIUL BANCAR sau ENERGETIC – cine e câștigătorul detașat

CAMPIONII profiturilor pe Bursa de Valori. DOMENIUL BANCAR sau ENERGETIC – cine e câștigătorul detașat

Firmele listate din domeniul energetic care au făcut furori în ringul bursier au avut în primul semestru al anului evoluții ceva mai slabe, cu o excepție.

Pe de altă parte, băncile au început de ceva timp să își revină și se pare că trendul va continua. Să nu uităm că anul trecut piața bancară a făcut profit de un miliard de euro, ca în vremurile bune, de dinainte de criză.

Iată companiile incluse în indicele BET care au performat pe bursă, în prima jumătate a anului, potrivit calculelor firmei de brokeraj Prime Transactions.


Banca Transilvania se află la loc de frunte, reușind o creștere spectaculoasă a profitului net, cu nu mai puțin de 140%, în primul semestru, până la aproximativ jumătate de miliard de lei, mai exact 482 de milioane de lei. Veniturile nete ale băncii private românești au fost de 1,1 miliarde de lei, în creștere cu 50% față de primul semestru din 2015.

Și pentru BRD, a doua bancă locală ca mărime, primul semestru a fost unul bun. Profitul net a crescut cu 65%, până la 382 de milioane de lei, în condițiile în care veniturile din dobânzi și comisioane au crescut cu numai 5% față de prima jumătate a anului trecut, până la aproximativ 1,1 miliarde de lei.

Erste Bank, listată de asemenea la BVB, a avut un parcurs similar, înregistrând o creștere de profit cu 72%, la 841 milioane de euro.

Pe de altă parte, companiile din domeniul energetic, în special Transelectrica și Romgaz au dezamăgit în primul semestru al anului.  Profitul net al Transelectrica a scăzut cu 32% de la 210 milioane de lei în primul semestru din 2015, până la numai 141 de milioane de lei în semestru unu al lui 2016.

Profitul net al Romgaz a scăzut cu 20% față de anul trecut, până la 615 milioane de lei.

Cea mai acută scădere de profit a consemnat Petrom, care a consemnat un rezultat net de circa 400 de miliarde de lei, în primul semestru, față de un miliard, în aceeași perioadă a anului trecut.

O creștere de profit a consemnat însă Electrica, de la 277 de milioane de lei, în S1 2015, la 336 milioane de lei, în S1 2016.