Evenimentul Zilei > Actualitate > Campanie. Teste Papanicolau gratuite pentru toate femeile
Campanie. Teste Papanicolau gratuite pentru toate femeile

Campanie. Teste Papanicolau gratuite pentru toate femeile

Din vară, femeile vor putea face gratuit testul Babeş–Papanicolau, care le va ajuta să prevină şi să trateze din timp cancerul de col uterin, boala care, în România, ucide zilnic şase femei.

Programul iniţiat de Ministerul Sănătăţii vizează doamnele cu vârsta cuprinsă  între 25 şi 64 de ani, intervalul în care există cele mai mari riscuri. 30% dintre cazurile de cancer de col uterin apar la femeile de peste 45 de ani.
Un program de cinci ani
Costurile testării şi ale consulaţiilor vor fi suportate în întregime de Ministerul Sănătăţii, iar în perioada următoare vor fi anunţate centrele/ cabinetele unde se va putea face testarea gratuită. "Pacientele vor completa un formular la medicul de familie, care le va îndruma către un centru de testare", a precizat Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii. 
Prin programul care se va întinde pe o perioadă de cinci ani, autorităţile vor să reducă incidenţa cancerului de col uterin şi a mortalităţii cauzate de acestă boală.
Specialiştii spun că screeningul,vaccinarea, precum şi un stil de viaţă sănătos sunt cele mai bune metode de prevenţie a cancerului de col uterin.
România este pe primul loc în UE în ceea ce priveşte mortalitatea
În ultimii 20 de ani, România avut cel mai ridicat grad de mortalitate din cauza cancerului de col uterin, cu o rată de şase ori mai mare decât media ţărilor din Uniunea Europeană.
Peste 3.000 de cazuri noi sunt depistate în fiecare an, iar, în acest moment, circa 40.000 de femei sunt afectate de acestă boală, conform datelor oferite de Centrul de Statistică Medicală Bucureşti.
 
 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: