Calendarul Ortodox, 20 august. Sfântul Samuel, unul dintre cei mai mari proroci din Vechiul Testament

Calendarul Ortodox, 20 august. Sfântul Samuel, unul dintre cei mai mari proroci din Vechiul Testament

Sâmbătă, 20 august, creștinii pomenesc mai mulți sfinți. Printre aceștia, Biserică Ortodoxă îl cinstește și pe Sfântul Proroc Samuel, unul dintre cei mai mari proroci din Vechiul Testament. El a fost copilul cerut de la Dumnezeu și căruia Divinitatea i s-a arătat la o vârstă foarte fragedă.

Vineri, 20 august, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Proroc Samuel. Tot pe această dată mai sunt prăznuiți și Sfinții Mc. Sever, Eliodor și Teoharie. În calendarul ortodox, această zi este marcată cu zi de post.

Samuel a trăit în urmă cu mai bine de 1000 de ani, înainte de nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. În acele vremuri poporul iudeu era cârmuit de Judecători. Samuel se trăgea din neamul lui Levi și s-a născut în apropierea muntelui Efrem. Acesta era copilul lui Elcana și a proorociței Ana. Samuel a fost cel de-al 15-lea și ultimul dintre Judecători ai evreilor. Totuși, Elcana avea doua soții. Ana nu putea să-i ofere copii lui Elcana și s-a rugat la bunul Dumnezeu să îi dea un copil. Rugăciunea i-a fost ascultată, iar Sfântul Samuel s-a născut și a fost încredințat marelui preot Eli.

Viața sfântului Proroc Samuel

La puțin timp după aceasta, urgia lui Dumnezeu se abate asupra întregului neam al lui Israel, moment în care filistenii pornesc război împotriva lor și îi înving. Filistenii reușesc să pună mâna pe Chivotul Legii pe care îl aduc în mijlocul taberei. Din cauza acestui lucru, o sumedenie de evenimente rele s-au abătut asupra filistenilor, care s-au decis să aducă înapoi Chivotul Legii. Totuși, Israelul a rămas sub stăpânirea acestora timp de 20 de ani. În acești ani de robie, Samuel a reprezentat pilonul de sprijin și punctul de nădejde al poporului israelian. Samuel a continuat neîncetat să îndemne filistenii să se căiască pentru păcatele lor și să se întoarcă la credința de odată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ajuns la bătrânețe, Samuel dorea să împartă puterea fiilor săi. Totuși, înțelepții poporului aveau alte planuri. Aceștia doreau să pună un rege. Prorocul a stat și s-a gândit bine ce este de făcut. În cele din urma, insuflat de Dumnezeu, îl aelege ca rege pe Saul. Acesta, s-a făcut vinovat de fapte, pe care nu se cuvenea să le săvârșească, Proorocul Samuel, purtat de aceeași dumnezeiască insuflare, a uns pe cel de-al doilea rege al lui Israel, pe David, fiul lui Esei, din Betleem. Domnul, văzând că a ajuns la bătrânețe îl cheamă la el la Ceruri pentru a se putea bucura de viața veșnică, potrivit Calendarul ortodox.