Evenimentul Zilei > Social > Calendar Ortodox, 25 ianuarie. Sfântul Grigorie de Nazianz, numit şi Cuvântătorul de Dumnezeu (Teologul)
Calendar Ortodox, 25 ianuarie. Sfântul Grigorie de Nazianz, numit şi Cuvântătorul de Dumnezeu (Teologul)

Calendar Ortodox, 25 ianuarie. Sfântul Grigorie de Nazianz, numit şi Cuvântătorul de Dumnezeu (Teologul)

Calendar Ortodox, 25 ianuarie. Creștinii ortodocși îl prăznuiesc în această zi de miercuri pe Sfântul Grigorie de Nazianz, cuvântătorul de Dumnezeu. Tot în această zi sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Publie, Părintele Maris, Sfânta Muceniță Medula, Sfântul Cuvios Castin, Sfântul Cuvios Apolo, Sfântul Cuvios Dimitrie Schevofilaxul și Sfântul Mucenic Auxentie.

Calendar Ortodox, 25 ianuarie. Pe 25 ianuarie, Biserica prăznuiește „trecerea la Domnul” a unuia dintre sfinții care au teologhisit dumnezeiește taina Treimii, Sfântul Grigorie de Nazianz (Teologul), într-o vreme în care Biserica Răsăritului se afla în plina furtună, provocată de erezia ariană.

Un fragment din craniul Sf. Grigorie se păstrează la mănăstirea Slatina, ctitoria lui Alexandru Lăpușneanu.

Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfântul Grigorie de la Nazianz, cuvântătorul de Dumnezeu.

Sfântul Ierarh Grigorie sau Cuvântătorul de Dumnezeu (Teologul), s-a născut în anul 328 în cetatea Nazianz din Capadocia şi a trăit în perioada împăraţilor Valens (364-378) şi Teodosie cel Mare (379-395).

Născut în prima parte a secolului al IV-lea şi „promis Domnului” de către mama lui, Nona, care „l-a născut şi duhovnicește, prin învățătura credinței“, Grigorie a crescut într-o familie creștină plina de harul Duhului.

Numele de Teologul i s-a atribuit în special datorită celor „Cinci Cuvântări Teologice” ținute la Constantinopol. Ele expun și apără învățătura despre Sfânta Treime.

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sf. Grigorie Teologul de două ori pe an: singur la 25 ianuarie și împreună cu Sfinții Vasile cel Mare și Ioan Gură de Aur la 30 ianuarie.

Sfântul Grigorie de la Nazianz și Sfântul Bretanion

Făcea parte dintr-o familie de neam ales, Sfinţii Grigorie cel Bătrân şi Nona. Tatăl său, deşi venise la credinţă de puţină vreme, a fost hirotonit episcop de Nazianz pentru vredniciile sale. Sfântul Grigorie a mers la școli importante din acea vreme, a învățat la: Cezareea Capadociei, unde s-a împrietenit cu Sfântul Vasile, la Cezareea Palestinei, la Alexandria şi la Atena, şcoala cea mai înaltă de atunci, unde a şi fost rugat să rămână ca profesor.

Când a revenit în Capadocia, tatăl său l-a sfinţit preot, fără voia lui. Voind tatăl său să-l sfinţească episcop în locul său, Sfântul Grigorie a fugit în pustie, lângă Sfântul Vasile cel Mare, prietenul său, de unde s-a întors peste o vreme, fiind chemat în ajutor de tatăl său, ajuns la neputinţă din cauza bătrâneţii.

Mai târziu a fost sfinţit episcop pentru cetatea Sasima, tot fără voia lui, de către Sfântul Vasile cel Mare. Era un cuvântător înnăscut. Iubea viaţa duhovnicească, poezia creştină şi teologia pe înţelesul oamenilor.

Sfântul Grigorie a adus multe dovezi contra învăţăturilor greşite care tulburau atunci Biserica, el susţinând dumnezeirea Duhului Sfânt şi învăţătura ortodoxă despre Sfânta Treime. Sfântul Grigorie s-a stins din viață pe 25 ianuarie 389-390.

Sfântul Bretanion a fost ucenicul Sfântului Vasile cel Mare. În 360 a fost numit Episcop al Tomisului și a condus Biserica Tomisului până aproape de anul 381.

Troparul Sfântului Grigorie Teologul, glasul 1:

Fluierul cel păstoresc al teologiei tale a biruit trâmbițele ritorilor; că ție, celui ce ai cercat adâncurile Duhului, ți s-au adăugat și frumusețile Cuvântului. Deci roagă-L pe Hristos Dumnezeu, Părinte Grigorie, să mântuiască sufletele noastre.

Condacul 1

Pe marele Ierarh și apărător al Sfintei Treimi veniți toți cu duhovnicești laude să-l fericim și din izvorul învățăturilor lui luând cuvinte de laudă, să-i cântăm așa: Bucură-te, Cuvântătorule de Dumnezeu, Grigorie!

Icosul 1

Astăzi darul cel în trei lumini al Preasfintei Treimi să ne lumineze pe noi, vrednice cântări de laudă să aducem la pomenirea slăvitului, îndreptătorului și învățătorului dreptei credințe, zicând:

Bucură-te, tăinuitorul Sfintei Treimi;
Bucură-te slujitorul cerescului Împărat;
Bucură-te, întărirea dreptei credințe;
Bucură-te, steaua Bisericii prealuminată;
Bucură-te, luceafăr ceresc strălucitor;
Bucură-te, împărțitor de mir duhovnicesc;
Bucură-te, luminătorul cel din Treime al Arhiereilor;
Bucură-te, prieten iubit al marelui Vasile;
Bucură-te, odraslă sfântă, din slăviți părinți născut;
Bucură-te, credincioasă slugă a lui Hristos;
Bucură-te, odor sfânt și preafrumos;
Bucură-te, că Sfânta Treime lăcaș în inima ta a făcut;
Bucură-te, Cuvântătorule de Dumnezeu Grigorie!

Sursa: doxologia.ro.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: