Evenimentul Zilei > Social > Calendar creștin ortodox, 19 octombrie. Ce români își sărbătoresc onomastica, astăzi, și prin ce minuni a rămas cunoscut Sfântul Ioil
Calendar creștin ortodox, 19 octombrie. Ce români își sărbătoresc onomastica, astăzi, și prin ce minuni a rămas cunoscut Sfântul Ioil

Calendar creștin ortodox, 19 octombrie. Ce români își sărbătoresc onomastica, astăzi, și prin ce minuni a rămas cunoscut Sfântul Ioil

Zi importantă în calendarul creștin ortodox, marți 19 octombrie. Sunt pomeniți mai mulți sfinți, iar românii cu numele de Felix își serbează onomastica.

Este o zi importantă, marți, 19 octombrie, pentru credincioșii ortodocși care îl sărbătoresc pe Sfântul Proroc Ioil. Tradiția spune că acesta a trăit cu 800 de ani înainte de nașterea Mântuitorului Iisus Hristos și că a prevăzut robia babiloniană. Tot astăzi este sărbătorit Sfântul Felix și odată cu el își serbează onomastica toți cei care poartă numele acestui mare sfânt.

Sfântul Ioil a prorocit și descris Ziua Înfricoșatei Judecăți

Sfântul Ioil este cel care a vestit Pogorârea Sfântului Duh asupra Sfinților Apostoli și asupra creștinilor. Tot acest mare sfânt a prorocit și descris Ziua Înfricoșatei Judecăți, precum și durerile care s-au abătut asupra Israelului, inclusiv robia babiloniană.

Cine poate astăzi este bine să țină post și să se roage Sfântului Proroc Iloil pentru că acesta le spunea tuturor că postul este cel mai bun mijloc prin care Dumnezeu se face milostiv. Cum a vestit Sfântul Proroc Iloil Pogorârea Sfântului Duh:

„Vărsa-voi Duhul Meu peste tot trupul, și fiii și fiicele voastre vor profeți, bătrânii voștri visuri vor visa, iar tinerii voștri vedenii vor vedea. Chiar și peste robi și peste roabe voi vărsa Duhul Meu… Oricine va chema numele Domnului se va izbăvi (3, 1-2, 5).”

Cei care poartă numele Sfântului Felix își sărbătoresc onomastica în fiecare an pe 19 octombrie. Felix este un nume ce provine din Limba latină și se traduce prin fericit. Sfântul Vasile cel Mare spunea că omul a fost făcut pentru a fi fericit și că adevărata mulțumire și bunăstare nu o poate găsi decât trăind o viață curată fără păcate.

Sunt sărbătoriți și cei o sută douăzeci de mucenici

Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mucenic Felix, ca preot care în timpul persecuțiilor creștinilor a refuzat să dea Sfintele Scripturi soldaților care le aruncau în foc. A spus atunci că preferă să ardă el decât să facă asta. Sfântul Felix a fost torturat și decapitat.

În afară de Sfântul Proroc Iloil, în fiecare an, la data de 19 octombrie, sunt sărbătoriți și alți sfinți importanți care apar în Calendarul Ortodox și pe care Biserica îi sărbătorește ca atare. Este vorba despre: Sfântul Mucenic Uar, cei șapte dascăli, fericita Cleopatra și a fiului ei, Ioan; cei șase cuvioși mucenici din pustie, care s-au nevoit împreună cu Sfântul Uar; Sfântul Sfințitului Mucenic Sadot și cei împreună cu dânsul.

Tot la data de 19 octombrie sunt sărbătoriți și cei o sută douăzeci de mucenici, Sfântul Leontie filosoful, Sfinții Felix, preotul, și Eusebie, diaconul, precum și Sfântul Cuvios Ioan de la Rila (Bulgaria), făcătorul de minuni.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: