Craiovenii care au ajuns astăzi în Piaţa Mihai Viteazul au avut şansa să se întoarcă în urmă cu un secol, să vadă cum trăiau strămoşii lor, cum munceau, cum îşi petreceau timpul liber şi ce fel de ocupaţii aveau. Asta pentru că de astăzi a fost inaugurat Salonul Naţional de Fotografie - document, ce va fi deschis până pe 29 iunie.
Şevaletele imense pe care au fost reproduse fotografiile-document au împânzit Piaţa Mihai Viteazul, formând un labirint care îi îmbia pe toţi trecătorii. Puţini au fost cei care nu s-au lăsat cuceriţi de fotografiile vechi, înfăţişând ţărani în straie populare, imagini din Craiova de altă dată, hore, treierat, stupi, scrâncioabe sau tineri miri în ziua nunţii.
Fotografiile provin din colecţia Muzeului Olteniei şi Complexul Judeţean Muzeal Bistriţa-Năsăud, organizatoarele evenimentului.
Fotografii din secolul trecut
Cele 100 de imagini reconstituie Oltenia de altă dată, aducând în prim-plan activităţi, locuri şi personaje din Dolj, Gorj şi Mehedinţi, începând de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi până în preajma anilor 1950-1960.
Una dintre fotografii înfăţişează o clasă de şcolari, din Gorj, ieşiţi la aer curat, îmbrăcaţi în costum popular, alături de domnul învăţător. Fiecare are în mână câte un instrument - tobe sau trompete-, iar în spatele lor se văd câţiva elevi mai mari.
O altă imagine surprinde o scenă de la o horă din sat, tot din Gorj, unde fetele şi băieţii îşi poartă mândri costumele populare cusute cu migală. Tinerii joacă în horă, iar cei mai în vârstă îi supraveghează atent din picioare, în timp ce copiii se joacă pe jos.
Satul românesc în diferite ipostaze
Pe un alt şevalet, o fotografie imortalizează momentul în care un grup de pescari doljeni de început de secol XX ridică năvodul dintr-un lac de pe lunca Dunării, o alta arată un scrânciob ingenios construit pentru copii.
Gospodării ţărăneşti, scene de la recoltarea grâului, din prima perioadă a colectivizării, portrete de oameni, tineri, bătrâni, îmbrăcaţi de sărbătoare sau simplu - toate aceste imagini i-au fascinat pe vizitatori.
„Satul românesc de altă dată. Expresii. Spaţii. Ritmuri” este numele expoziţiei prezentată la Salonul Naţional. „Deschiderile tematice şi, implicit, culturale ale acestui discurs etnologic direct şi provocator, totodată, se referă, dincolo de nostalgiile unei lumi mai mult sau mai puţin remanente, la constantele şi paradigmele ei culturale”, consideră una dintre organizatoarele expoziţiei, Adina Gherban.