Potrivit unui nou studiu, tipurile de gripa care se răspândesc printre animale s-ar putea muta şi afecta efectiv oamenii. Deoarece tulpinile sunt diferite, s-ar putea răspândi rapid și necontrolat. 

Dr. Daesub Song, cercetător la Universitatea din Coreea de Sud, a declarat: "Până în prezent, câinii au fost considerați gazde neglijate în domeniul cercetării privind gripa. Cu toate acestea, după primul raport al transmisiilor "inter-specie", supravegherea virușilor de gripă la animalele de companie ar trebui consolidată".

Echipa a descoperit ceva şocant: câinii pot lua gripa aviară sau porcină şi o transformă într-o nouă tulpină de gripă canină numită CIVmv, raportează MailOnline. S-a dovedit foarte contagioasă pentru dihori când a fost transmisă de câini. Părți ale celulelor atacate de virus sunt similare la dihori și la oameni, sugerând că agentul patogen ar putea afecta drastic oamenirea.    

Gripa canină poate fi mortală: O epidemie a ucis 40% dintre pisici într-un adăpost pentru animale, se arată într-un studiu anterior.  Dr. Song a spus: „CVI existentă poate recombina virusurile gripale umane și să dea naștere unor noi viruși care ar putea la rândul lor duce la pandemii unice“.

Cercetarea va fi prezentată la conferinţă anuală a Societatii de Microbiologie din Belfast, în aprilie

Anul trecut, un virus foarte contagios a  lovit animale de companie în North Yorkshire, Hertfordshire, Staffordshire, Walsall și Loughborough.  Simptomele includ diaree sângeroasă, febră, lipsă de energie, pierderea apetitului, vărsături și pierdere rapidă în greutate.  Potrivit centrului de caritate al animalelor de companie "Crucea Albastră", câinii au o perioadă foarte critică timp de 48 de ore, mai notează dailystar.