Unii specialiști spun că Pokemania, care a cucerit lumea peste noapte, are efecte negative asupra împătimiților, putând duce la autism. Alții susțin că există și aspecte pozitive pentru cei care suferă de anxietate socială, scoțându-i din casă, pentru că jocul presupune vânătoarea de pokemoni prin mișcare. Cum cercetătorii britanici încă nu s-au pronunțat, părerile rămân împărțite.

Pe o arșiță de să nu dai nici un pokemon afară din casa cu aer condiționat, sâmbătă pe la trei după masă străbăteam părculețul din fața magazinului Unirea. Trec pe lângă o ceată de vreo cinci-șase voinici cam pe la vârsta majoratului.

Vânători în parc

„Nu-mi stric biluțele pe ăsta, aștept pe unul mai valoros“, îl aud pe unul dintre ei. Nici nu apuc bine să mă întreb care o fi treaba cu biluțele că mai văd, pe o rază de o sută de metri, două găști cu ochii în telefoane. M-am luminat pe loc, băieții și fetele ieșiseră la vânătoare.


Pokémon Go va genera pentru Apple venituri de 3 miliarde dolari în următorii 2 ani, din vânzarea așa numitelor PokéCoins în magazinul App Store.


Aveam să aflu, mai pe seară, că sâmbătă nu doar în București a fost vai de pielea monstruleților virtuali. La Iași, de exemplu, peste 200 de oameni, care s-au mobilizat pe Facebook, au mișunat prin parcul Copou, în mod organizat, în căutarea lui Pikachu și a confraților săi. La Timișoara, o fundație a organizat vânătoarea în jurul Casei Tineretului. Inițiatorii și-au luat însă măsuri de precauție, îndemnând participanții să fie cu ochii în patru: „Nu vă opriți în mijlocul străzii și puneți pe avarie să prindeți un pokemon sau, când traversați, să vă uitați la semafor și zebră“. E demn de semnalat că la noi încă nu avem cazuri de vânători-victime, ceea ce nu e cazul la nivel mondial.

Primele victime

Jerson Lopez de Leon, un tânăr de 18 ani din Guatemala, a fost împușcat mortal în timp ce juca Pokémon Go, fiind prima victimă de care se știe în legătură cu acest joc. Poliția locală a speculat că el a fost găsit de către atacatori cu ajutorul GPS-ului de care se folosește aplicația.

Doi adolescenți au fost reținuți de grăniceri după ce au trecut ilegal granița dintre Canada și SUA, fără să-și dea seama.

Un vânător de pokemoni a lovit cu mașina sa, lunea trecută, un autovehicul de patrulare al poliției din Baltimore (SUA).

O femeie din orașul american Clarksboro a fost salvată de pompieri, după ce a rămas blocată într-un copac, în timp ce juca Pokemon Go în cimitir.

În Indonezia, poliția a reținut un cetățean francez după ce a intrat într-o bază militară în timp ce vâna un pokemon.