Evenimentul Zilei > Actualitate > Imagini șocante, cu zeci de cai înfometați, la Techirghiol. Detalii exclusive
Imagini șocante, cu zeci de cai înfometați, la Techirghiol. Detalii exclusive

Imagini șocante, cu zeci de cai înfometați, la Techirghiol. Detalii exclusive

Polițiștii din Constanța fac cercetări după ce lângă lacul Zarguzon, din Techirghiol, au fost găsiți zeci de cai bolnavi, înfometați. Animalele vor fi preluate de ONG-uri.

Imagini șocante, cu zeci de cai înfometați, la Techirghiol. Situația celor „40 de cai abandonați, ținuți legați, bătuți, lăsați să moară de foame”, a fost semnalată pe Facebook.  Imaginile postate de asociația Kola Kariola au fost preluate de la rapperul Puya.  Animalele sunt slabe, „piele și os, într-un șanț se vede chiar un cal mort, înghețat”. Cântărețul susține că autoritățile nu fac nimic pentru salvarea celor 40 de cai care sunt ținuți în mizerie și frig.

Imaginile cu bietele animale, inclusiv cu calul mort în șanț, au devenit virale. Așa s-au sesizat și autoritățile. Echipe mixte de la Direcția Sanitar Veterinară  Constanța, Poliția Locală Techirghiol și Poliția Națională au ajuns la fața locului. Unii cai erau priponiți de copaci sau de gardul țarcului, alții  erau liberi, dar abia se puteau mișca. Din loc în loc erau oase și cranii uscate de  cai.

Imagini șocante, cu zeci de cai înfometați, la Techirghiol. Cabalinele, salvate de ONG-uri

Câțiva caii găsiți în zonă erau cipați. Identificarea proprietarului va fi, în acest caz, relativ ușoară, au spus polițiștii. Autoritățile nu știu, însă, unde vor duce animalele bolnave. „Se trage un semnal de alarmă despre starea incredibilă a 40 de cai, din Techirghiol, aflați pe marginea lacului Zarguzon. Este evident ca niciun ONG din Romania nu poate prelua 40 de cai! Este clar o problemă pe care trebuie să o gestioneze și să o rezolve statul roman”, susține ONG-ul Kola Kariola.

Asociația a revenit, apoi, cu vestea bună: „Nu o dată v-am spus că aceste animale au un înger păzitor, care dorește să rămână anonim.  Tot îngerul păzitor anonim încearcă relocarea tuturor cailor într-un loc sigur după care noi, ong-urile, va trebui să intervenim și să preluăm câți se poate dintre ei”.

Caii înfometați, neînregistrați la Primăria Techirghiol

Polițiștii constănțeni se află la fața locului și fac verificări pentru stabilirea situației de fapt. Imaginea reală este mai șocantă decât cea filmată. Mai mulți câini devorează leșul unui cal, în mijlocul unor schelete de animale. Până la această oră, au fost găsiți 35 de cai, doar șase fiind microcipați. Cei 29 de cai, neidentificați, nu figurează în baza de date  din Registrul Agricol al primărie Techirghiol.

Purtătorul de cuvânt al primăriei Techirghiol, Robert Nenciu, a declarat că au fost găsite și câteva cadavre de cai.  Iar stăpânul cailor cipați va fi identificat după verificarea seriei fiecărui exemplar. Starea fiecărui cal  este evaluată de medicul veterinar din Techirghiol. La finalizare verificărilor vor fi luate măsurile legale care se impun, potrivit poliției.

Cine ar fi stăpânul cailor de la Techirghiol

Situația pare cel puțin bizară în privința persoanei care deține țarcul uriaș de pe malul lacului Zarguzon. Imaginile șocante, postate pe Facebook, ar fi fost filmate în urmă cu o săptămână, când a fost un ger cumplit. Oamenii locului spun că animalele ar fi ale unui procuror. Care, culmea, ar fi iubitor de animale.

Acesta se ocupă, de ani de zile, de salvarea cailor și măgarilor abandonați de stăpâni sau bolnavi. „Îi adună de pe drumuri, îi aduce pe acest teren și îi îngrijește”, a declarat, pentru EVZ, un localnic. Procurorul nu a putut fi contactat.

Duminică după amiază, mai multe ONG-uri și autoritățile au rezolvat problema relocării cailor. Potrivit lui Robert Nenciu, reprezentanții DSV Constanța și cei ai Poliției Naționale au emis o ordonanță de reținere a animalelor. Cei 35 de cai au fost transportați, cu camioanele, la o fermă din comună Peștera pentru a primi îngrijiri medicale și hrană. Ulterior, ONG-urile vor prelua câte exemplare vor putea.