Evenimentul Zilei > Justitie > Cadoul DNA la reînscăunarea Olguței în Bănie. Afaceristul „de casă” al Primăriei Craiova, reţinut de DNA
Cadoul DNA la reînscăunarea Olguței în Bănie. Afaceristul „de casă” al Primăriei Craiova, reţinut de DNA

Cadoul DNA la reînscăunarea Olguței în Bănie. Afaceristul „de casă” al Primăriei Craiova, reţinut de DNA

Cristian Dobre a fost ridicat ieri de anchetatori şi va fi prezentat astăzi la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare

Chiar în ziua în care Lia Olguţa Vasilescu a aflat că a câştigat un nou mandat la Primăria Craiova, procurorii DNA l-au reţinut pe omul de afaceri Cristian Dobre, patron al grupului de firme Polystart, în legătură cu afacerea WaterPark, un parc acvatic construit cu peste 80.000.000 de lei proveniţi din fonduri europene.

Contractul a fost semnat în 6 februarie 2013 între Primăria condusă de Lia Olguţa Vasilescu cu o asociere de firme, printre care şi cea a lui Cristian Dobre.

Firma, vizată din 2014

Afacerea WaterPark e veche, procurorii făcând descinderi încă din 2014 la Primărie şi la grupul Polystart. Atunci, anchetatorii au stabilit că directorul executiv al firmei, Gomes de Almeida, a înregistrat situaţii de plată nereale şi a emis facturi fictive pentru materiale.

Anchetatorii nu au putut stabili o legătură între ilegalităţile de la Polystart şi primarul Craiovei.

După doi ani, procurorii au ajuns la patronul firmei, Cristian Dobre, pe care îl acuză de dare de mită, spălare de bani şi fals în înscrisuri. Concret, anchetatorii reţin că Dobre a schimbat integral, fără respectarea prevederilor legale, structura de rezistență a unei clădiri din cadrul complexului, urmărind reducerea costurilor de execuție.

Olguța, chemată la DNA în campanie

„Urmare a acestei conduite infracționale, Primăria Craiova și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice au fost prejudiciate cu suma totală de 5.547.055 lei ( aprox. 1.232.678 euro)”, reţin procurorii. În acest context, patronul Polystart ar putea fi determinat de procurori să scrie un denunţ împotriva Liei Olguţa Vasilescu, având în vedere că omul de afaceri e un „abonat” la contracte cu Primăria.

În ultima săptămână a campanei din acest an, procurorii au chemat-o la DNA pe Lia Olguţa Vasilescu pentru a o informa că au extins urmărirea penală împotriva ei şi pentru infracţiunea de spălare de bani. „Este un dosar aberant. Acei bani nu au ajuns la mine în buzunar. Acei bani au fost folosiţi pentru repararea unor faţade”, spunea primarul Craiovei la ieşirea de la audieri

Surse: Cristian Dobre ar avea ce să scrie într-un eventual denunţ

Surse judiciare craiovene au declarat, pentru EVZ, că omul de afaceri Cristian Dobre ar avea ce să scrie într-un denunţ în faţa procurorilor DNA, el fiind „abonat” la contracte cu Primăria Municipiului Craiova, atât în mandatul Liei Olguţa Vasilescu, cât şi în cel precedent, al lui Antonie Solomon. Parcarea din subsolul Teatrului Naţional, extinderea Spitalului Clinic de Urgenţă, modernizarea Aeroportului din Craiova şi WaterPark-ul din municipiu sunt doar câteva din contractele obţinute de firmele lui Dobre.