Majorările privind bursele pentru studenți, aprobate de Ministerul Educației

Majorările privind bursele pentru studenți, aprobate de Ministerul Educației Studenți. Sursa: EVZ

Ministerul Educației a anunțat semnarea Ordinului care reglementează cuantumul burselor destinate studenților și doctoranzilor pentru anul universitar 2023-2024. În urma noilor reglementări, cuantumurile acestor burse vor cunoaște o creștere semnificativă, aplicabilă tuturor categoriilor de beneficiari.

Bursele pentru studenți din anul universitar 2023-2024 vor crește cu câteva sute de lei, potrivit noului Ordin al Ministerului Educației.

Această majorare se aplică la toate tipurile de burse, inclusiv cele sociale, destinate doctoranzilor, bursele de studiu pentru licență cu dublă specializare, precum și bursele de excelență.

Bursele pentru studenți cresc semnificativ în anul 2023-2024

Astfel, cuantumul minim al bursei sociale crește de la 580 de lei la 900 de lei. În același timp, cuantumul bursei de doctorat crește de la 1.750 de lei la 3.200 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acordarea unei burse de studiu pentru licența didactică cu dublă specializare, respectiv pentru masterat didactic, în valoare de 3.158 de lei.

Acordarea de burse de excelență olimpică I/ internațională studenților din cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat înmatriculați în anul I, licența care au obținut premiile I, II sau III la olimpiadele școlare internaționale:

  • 3.300 de lei pentru premiul I
  • 2.475 de lei pentru premiul II
  • 1.650 de lei pentru premiul III.

Cuantumul burselor de performanță, burselor sportive, burselor pentru învățământ dual și burselor speciale va fi determinat prin hotărâre a Senatului instituției de învățământ superior de stat, la recomandarea Consiliului de Administrație, conform Ministerului Educației.

Suntem rușinea Europei la numărul tinerilor cu studii universitare. Pe ce loc se află România

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

În funcție de ce criterii primesc studenții burse

Studenții care urmează programe de studii pentru licența didactică cu dublă specializare la instituții de învățământ superior de stat pot beneficia de burse de studii sau pentru învățământ dual, în limita bugetului alocat.

Conform ordinului, cuantumul acestor burse este echivalent cu salariul net al unui profesor debutant.

Studenții înscriși în programe de studii universitare cu frecvență pot primi burse pentru performanță. Asta cu condiția să îndeplinească cel puțin unul dintre următoarele criterii:

  • să obțină rezultate academice remarcabile, inclusiv cele mai mari medii din același an de studiu într-un program de studii;
  • să realizeze performanțe în domeniul științific, inovație sau să dețină brevete;
  • să îndeplinească alte cerințe stabilite de instituțiile de învățământ superior de stat prin propriile lor metodologii.

Bursele sociale sunt destinate studenților proveniți din medii socioeconomice dezavantajate sau din familii defavorizate. Precum și celor pentru care a fost dispus plasamentul ca măsură de protecție.

Aceste burse acoperă cheltuielile esențiale pentru hrană și cazare și sunt finanțate din bugetul de stat. Cuantumul lor este stabilit de senatul fiecărei universități.