Evenimentul Zilei > International > Bulgaria vrea INCHIDEREA granițelelor pentru migranţi. Anunțul CATEGORIC al Sofiei pentru Uniunea Europeană
Bulgaria vrea INCHIDEREA granițelelor pentru migranţi. Anunțul CATEGORIC al Sofiei pentru Uniunea Europeană

Bulgaria vrea INCHIDEREA granițelelor pentru migranţi. Anunțul CATEGORIC al Sofiei pentru Uniunea Europeană

Bulgaria, țara ca deţine până pe 30 iunie preşedinţia semestrială a Consiliului UE, va propune la minisummitul de duminică privind migraţia închiderea imediată a frontierelor externe ale Uniunii Europene pentru migranţi. Ca soluție guvernul de la Sofia propune crearea unor centre pentru refugiaţii de război în afara spaţiului comunitar.

Boiko Borisov, premierul bulgar, a argumentat că odată ce fluxurile migratorii vor fi stăvilite, UE va putea să se ocupe de migranţii aflaţi în Europa, având grijă de cei care fug de conflicte şi repatriindu-i pe ceilalţi, anunță Agerpres. 

„Voi insista pentru închiderea imediată a frontierelor externe ale întregii Uniuni Europene”, a spus Borisov în timpul unei vizite surpriză în parlamentul de la Sofia, ce a urmat unei cereri de clarificări formulate de opoziţia bulgară cu privire la poziţia guvernului în chestiunea migraţiei. 

În opinia sa, în Turcia şi Libia ar putea fi create centre de primire care să gestioneze fluxul de migranţi înainte ca aceştia să ajungă în Europa. De asemenea, el speră că prin măsurile pe care le-a sugerat ar putea fi atenuate temerile statelor UE ce se opun unor cote obligatorii de migranţi. 'Temerea lor este că nu există garanţii că acest proces nu va continua', a explicat Borisov, adăugând că va discuta din nou despre acest subiect cu omologul său ungar, Viktor Orban. 

Acesta din urmă şi liderii celorlalte trei state din Grupul de la Vişegrad au refuzat să participe la minisummitul european privind migraţia ce va fi organizat duminică, la Bruxelles, de executivul comunitar. 

Comisia Europeană a transmis anterior că cel puţin 16 ţări au 'semnalat' intenţia de a participa la minisummitul ce va avea loc duminică, respectiv Franţa, Germania, Spania, Italia, Austria, Bulgaria, Grecia, Malta, Belgia, Olanda, Luxemburg, Danemarca, Suedia, Finlanda, Slovenia şi Croaţia.  Dar cancelarul german Angela Merkel a temperat aşteptările cu privire la acest minisummit, menţionând că va fi ' o reuniune de lucru şi de consultări şi nu va exista o declaraţie cu concluzii'.