Evenimentul Zilei > Social > Buletinul de identitate se poate obține cu extrasul de carte funciarã eliberat online
Buletinul de identitate se poate obține cu extrasul de carte funciarã eliberat online

Buletinul de identitate se poate obține cu extrasul de carte funciarã eliberat online

Începând de astãzi, cartea de identitate poate fi obținutã și cu ajutorul extrasului de carte funciarã emis online de Agenția Naționalã de Cadastru și Publicitate Imobiliarã (ANCPI).

Documentul este acceptat la toate ghișeele celor peste 570 de birouri din toatã țara aparținând Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), iar cu ajutorul lui se poate face dovada adresei de domiciliu. Pânã astãzi,  cetãțenii erau obligați sã prezinte contractului de vânzare-cumpãrare, a celui de construire sau a extrasului de carte funciarã semnat și ștampilat, eliberat de oficiile de cadastru și publicitate imobiliarã. Astfel autoritãțile s-au conformat „Ordonanței de urgențã nr. 41/2016 privind stabilirea unor mãsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative” prin care sunt obligate sã accepte documentele eliberate în format electronic, care au o semnãturã electronicã calificatã sau avansatã, în scopul furnizãrii serviciilor publice cãtre beneficiar.

Extrasul de carte funciarã poate fi obținut online, pe platforma epay.ancpi.ro, chiar și în câteva minute, în funcție de volumul de cereri din ziua respectivã sau dacã  actele respective sunt disponibile în format electronic, spun reprezentanții ANCPI. În situația în care cartea funciarã nu este introdusã în sistemul electronic, angajații oficiilor de cadastru și publicitate imobiliarã fac conversia documentului în format electronic și îl expediazã solicitantului. Prețul extrasului de carte funciarã eliberat online este de 20 de lei.
Astfel, DEPABD, aflatã în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, s-a alãturat celor 17 instituții bancare și nebancare care acceptã extrasul de carte funciarã eliberat online de ANCPI.

Pe site-ul ANCPI gãsiți și lista celorlalte instituții care acceptã extrasul de carte funciarã eliberat online – (http://www.ancpi.ro/files/Statistici_home_page/Institutii_16_11_2018.pdf).