Evenimentul Zilei > Actualitate > BUDAPESTA vrea OLIMPIADA de vară din 2024. Cât i-ar costa pe vecinii unguri
BUDAPESTA vrea OLIMPIADA de vară din 2024. Cât i-ar costa pe vecinii unguri

BUDAPESTA vrea OLIMPIADA de vară din 2024. Cât i-ar costa pe vecinii unguri

Oraşul care va a organiza Olimpiada de vară din 2024, la care candidează şi Budapesta, va fi anunţat în luna septembrie în capitala Perului, Lima.

În cursă pentru Olimpiada din 2024 au mai rămas Paris, Los Angeles şi Budapesta, după ce Hamburg şi Roma s-au retras.

Comitetul Olimpic Internaţional impune ca oraşul care organizează Olimpiada să dispună de cel puţin 40.000 de camere de hotel, iar Budapesta are în prezent puţin peste 10.000. La Lillehammer, 40% dintre hotelurile oraşului au dat faliment după Olimpiada de iarnă din 1994.

Principalul partid de guvernământ din Ungaria, Fidesz, a militat de mult pentru ca Budapesta să organizeze Olimpiada de vară din 2024. Primul ministru Orbán Viktor a exploatat tema olimpiadei şi din punct de vedere politic. Este cunoscut faptul că ideea organizării unei olimpiade în Ungaria a apărut şi în anii ’90, însă guvernul socialist de atunci a abandonat iniţiativa invocând cheltuielile prea mari, scrie agenţia de presă a Radio România.

Consiliul General al Primăriei Budapestei, la iniţiativa unei organizaţii civice, în data de 6 februarie 2015 cu 124 de voturi pentru şi numai unul împotrivă, a votat că va înainta proiectul pentru organizarea evenimentului. Firma care a elaborat studiul de fezabilitate  al jocurilor olimpice (Price Waterhouse & Cooper) estimează că bugetul total al Olimpiadei va fi de 774 miliarde de forinţi (aproximativ 27 miliarde de dolari), dar specialiştii de la portalul Portfolio susţin că această sumă va fi cu mult mai mare (de exemplu lipsesc din proiect cheltuielile privind securitatea sportivilor).

Portalul Greenfo atrage atenţia că şi acum, când încă nu se ştie dacă Budapesta va câştiga, dispar deja din bugetul de stat sume mari, fără respectarea legii achiziţiilor publice pentru proiectul olimpiadei budapestane. Este foarte probabil ca în eventualitatea câştigării dreptului de organizare a Olimpiadei din 2024, volumul cheltuielilor pur şi simplu să o ia razna. Purtătorul de cuvânt a executivului, Gulyás Gergely a declarat pentru Radio Kossuth că Olimpiada ar putea să aducă profit şi să contribuie la dezvoltarea capitalei ungare şi ar creşte prestigiul Ungariei în lume.

Recent însă, mai multe organizaţii civice au declanşat o campanie pentru ca Budapesta să-şi retragă candidatura, susţinând că bugetul ţării poate să intre în colaps. Începând de săptămâna viitoare, membrii organizaţiei „Momentum Mozgalom” (=Mişcarea Moment) vor strânge semnături împotriva proiectului municipalităţii de a organiza Olimpiada. „Aceasta este o chestiune foarte importantă, este vorba de foarte mulţi bani, şi noi credem că într-o problemă de o asemenea anvergură, ar trebui să fie consultaţi şi cetăţenii, dacă doresc sau nu ca Budapesta să organizeze Olimpiada în 2024. Avem nevoie de 138.000 de semnături, ceea ce este o mare provocare, dar suntem optimişti, pentru că mulţi s-au prezentat la noi, chiar înainte de a demara campania.” – a declarat Orosz Anna, membră a Momentum Mozgalom pentru televiziunea Hír.