Evenimentul Zilei > International > Brexit: UE avertizează deja cu privire la o „splendidă izolare”
Brexit: UE avertizează deja cu privire la o „splendidă izolare”

Brexit: UE avertizează deja cu privire la o „splendidă izolare”

Forța nu constă într-o „splendidă izolare”, a avertizat președinta Comisiei Europene, lăudând „ puterea unirii”, cu câteva ore înainte de plecarea istorică a Regatului Unit din UE

În cadrul unei conferințe de presă alături de președinții celorlalte două instituții europene, Charles Michel (Consiliul) și David Sassoli (Parlamentul), Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, l-a citat pe Jean Monnet, arhitectul unității europenei: „Nu sunt optimist, nu sunt pesimist, sunt hotărât”.

Ea a subliniat „impulsul politic” cunoscut de la începutul istoriei sale de către Uniunea Europeană, „devenită o putere economică”.

„Experiența ne-a arătat că puterea stă într-o izolare splendidă, ci în Uniunea noastră unică” în lume, a continuat ea, referindu-se la atitudinea britanicilor, scrie Le Point.

Ursula von der Leyen și-a dorit „cel mai bun parteneriat posibil” cu Londra, după divorț, subliniind totuși că „va exista întotdeauna o diferență” cu o apartenență la Uniune.

Întrebată ce a pierdut Uniunea Europeană odată cu plecarea Regatului Unit, președintele executivului european a răspuns: Un membru care a fost „foarte pragmatic”, „având o viziune clară asupra problemelor economice” .

„Este alegerea poporului britanic și o vom respecta. Dar vom rămâne vecini”, a spus ea. „Avem multe în comun și trebuie să dovedim lumii că putem fi vecini și să lucrăm foarte îndeaproape, asta ne vom strădui să facem”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE